46
Следвайте ни

Отпускат допълнителни пари за ресторантьори и туроператори

viber icon

Допълнителни средства за ресторантьорите и туроператорите има и те ще ги получат. Това каза министърът на икономиката Даниела Везиева по БНТ. 

По думите ѝ в актуализацията на бюджета до края на тази година има заложени 70 милиона. „Въпрос на време е Министерството на туризма да обяви как ще се използват. Средства за туристическия бранш и ресторантьорството има и те ще се използват.  Със сигурност не са достатъчни, но бизнесът работи и тяхното основно искане е да не ги затваряме. Тези мерки са част от техните искания. Не приемам да се настройват професионални и социални групи една срещу друга. Всеки има право да избере дали да се ваксинира", посочи министър Везиева.

Тя коментира, че голяма част от държавната администрация е ваксинирана. "Ние спазваме всички правила. Има онлайн срещи, принципите се спазват. 40 процента са ваксинирани в нашето министерство. Пресечната точка е в това доколко ние спазваме мерките, за да тръгне икономиката. Когато затворим всичко, няма икономика", смята Везиева.

„Ние сме в ситуация, в която второ служебно правителство трябва да решава системни проблеми. Тези стъпки изглеждат малки, но са в рамките на това, с което разполагаме. От миналата седмица подпомагаме небитовите потребители със 110 лв. Министърът на енергетиката обяви мерките за енергийно бедните. Това, което показваме, е това, което правим", заяви министърът на икономиката.

Везиева коментира още, че при евентуален локдаун ще се върнем доста назад. "Инфлацията е над 3 процента в момента по всички данни, които са обявени. Този процес е свързан със световната инфлационна криза и начина, по който пандемията се отрази на икономическото развитие. Голяма част от инфлацията се дължи на факта, че производството не смогва да отговори на потребителския интерес. Така потреблението нараства, а предлагането намалява, което е инфлационен натиск. България е във валутен фонд и механизмите, които имаме, за да повлияем на пазара, не са много. Можем да действаме със социални мерки, за да нормализираме процеса. Надявам се да излезем от тази пандемична криза и това, което ни се случва, да остане зад гърба ни", каза тя. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?