Следвайте ни

Отпускат до 100 хил. лв. за достъпно жилище на инвалидите

Хората с увреждания могат да получат и до 8000 лв. за индивидуална трансформация на автомобила си

viber icon

Държавата предоставя шанс за достъпна жилищна среда и лична мобилност на хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Възможност за това се дава за първи път чрез национална програма на Министерството на труда и социалната политика, която е в сила от 20 август. Крайният срок за кандидатстване по двата модула - осигуряване на достъпна среда в жилищна сграда и пригодност на автомобил за целите на човек с увреждания, е 30 септември 2019 г.

Кандидатите трябва да отговорят на определени изисквания и да приложат набор от документи, които се подават на хартиен или електронен носител на място в Министерството на труда и социалната политика. Ако отговорят на критериите и съберат определен брой точки, те ще бъдат финансирани съответно между 10 хил. лв. и 100 хил. лв. за достъп до жилището си, което включва монтиране на рампа, платформа или специален асансьор и до 8000 лв. за трансформация на конструкцията на личното си превозно средство. Парите са осигурени от националния бюджет.

Има обаче разлика при кандидатстването, ако човекът живее в къща или в блок. В първия случай участва като физическо лице, а във втория като юридическо - т. е. необходимо е най-напред да регистрира сдружение по реда на Закона за управление на етажната собственост. И в двата случая е необходимо да набави 11 броя документи. Между тях е разрешително за строеж или поставяне на подходящо съоръжение и инвестиционен проект, както и количествено-стойностна сметка, изготвена въз основа на одобрения инвестиционен проект. Необходими са и снимки, доказващи липсата на достъпна среда в съществуващата жилищна сграда.

Задължително трябва да се приложи и писмо за подкрепа, издадено от съответната дирекция „Социално подпомагане”, както и документ, доказващ, че лицето не е финансирано за същите цели по други програми. Разходите за изготвянето на инвестиционния проект или проектното предложение и разходите за строителен надзор са за сметка на кандидата. И ако той не е одобрен, губи парите си. С два документа по-малко участват кандидатите по втория компонент „Лична мобилност“. Одобрените подписват договор с Министерството на труда, а парите трябва да им бъдат изплатени до края на 2019 г.

Който не успее да подаде документи до 30 септември 2019 г., може да кандидатства през следващата. Програмата ще се открие след като се приеме бюджета за 2020 г.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?