Следвайте ни

Откриха мавзолей от епохата на Юстиниан Велики в Перперикон

viber icon

Екипът на проф. Николай Овчаров е разкрил останките на уникален мавзолей ротонда на епископите от VI-и в., съобщи археологът. Това се случва след близо 2 месеца усилена работа на скалния град Перперикон.

"Както очаквахме, в началото на тазгодишните проучвания, през този сезон се надявахме да попаднем на богатата резиденция на епископите на целите Родопи, чиито център през 6-в е бил именно на Перперикон", обяснява ученият пред БНР.

Според предвижданията тя трябвало да се намира на около 50 м западно от най-голямата църква през ранното християнство в Родопите, разкрита от същия екип през 2015-2016 г.

По думите на Овчаров учените са открили няколко просторни сгради със зали, изсечени частично в скалния масив. Както подобава на подобни църковни резиденции от раннохристиянския период, комплексът на Перперикон се състои от множество взаимосвързани постройки, които предстои да бъдат напълно разкрити през тази и следващите години, отчете археологът.

"Но вече може да представим една уникална сграда, имаща само няколко аналогии в късната Римска империя", заявява проф. Овчаров. Става дума за монументална постройка, чиито план представлява идеална окръжност с диаметър 7,50 м. Това са така наречените кръгли сгради или ротонди.

Те са проектирани още в античността, но може би най-известната е прочутият Пантеон в Рим - храм на всички езически божества.

Разкопките на Перперикон продължават и след месец при тяхното приключване се очакват нови и интересни резултати, допълва Овчаров.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?