Следвайте ни

Откриха жрица на богинята Майка при разкопките Провадия-Солницата

viber icon

Женска керамична фигура - вероятно жрица на богинята Майка, беше намерена при продължаващите разкопки на Провадия-Солницата, пише dir.bg.

Археолозите съобщиха за находката в страницата си в социалните мрежи. Фигурката е намерена в къснохалколитния пласт - от периода 4600 - 4350 г. пр.Хр. Оцеляла е горната част от на антропоморфна фигура с разперени встрани ръце.

"Главата е схематично представена с почти овална форма. Носът е релефен, очите и устата са маркирани чрез врязани линии, а непосредствено под устата са разположени три ямички. Главата е слабо изнесена назад, а погледът е насочен нагоре.

Гърдите са оформени с малки конични пъпки. Без съмнение фигурата е имала изправено тяло. Изображението би могло да се свърже с изпълняването на обред с обръщение към силата на прераждането и възраждането, която обикновено се определя като богинята Майка.

В този смисъл представената керамична фигура може да се тълкува като изображение на жрица", пишат специалистите. 

Теренните археологически проучвания на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата вече е в разгара си. Археолозите приемат и посетители.

Тази година това ще е възможно до края на септември. Влизането става след предварително записване в делничните дни, а в събота - само с предварителна заявка. При дъжд посещенията се отменят. Влизането в комплекса е безплатно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?