46
Следвайте ни

Отиде си известният гинеколог и бивш депутат проф. Иван Козовски

viber icon

На 83-годишна възраст ни напусна многоуважаваният и обичан преподавател, лекар, общественик и приятел проф. д-р Иван Козовски, съобщават от МУ Варна.

Проф. Козовски е роден на 1.10.1938 г. в Козлодуй. Завършва Английска гимназия в София и медицина в Хумболтовия университет – Берлин (1963). Придобива специалност акушерство и гинекология. Работи като ординатор акушер-гинеколог в Районните болници в Айтос и Поморие и завеждащ АГ отделение в болницата в Грудово (Средец).

От 1970 г. е асистент в Катедрата по акушерство и гинекология на МУ-Варна, а от 1986 г. е доцент. В периода 1988 - 2000 година е ръководител на катедрата по акушерство и гинекология. През 1975 г. защитава дисертация на тема: „Лечение на стерилитета в семейството с поморийска лиманна кал и луга в курорта Поморие“ (научен ръководител проф. Г. Илиев). Под негово ръководство са хабилитирани двама от сътрудниците му (доц. Маркова и доц. Андонов).

Основните му научни разработки са посветени на ехографското изследване в АГ, цезаровото сечение, постоперативните инфекции и тяхната профилактика, урогениталните фистули и технологиите на асистираната репродукция.

Проф. Козовски е автор е на монографиите „Оперативно акушерство“ и „Симптоми и синдроми в акушерството и гинекологията“ и съавтор на учебници по акушерство и гинекология. Член на редколегията на сп. „Акушерство и гинекология“. Член на Американската асоциация по репродуктивна медицина (ААRM), на Европейската асоциация по АГ (EAGО) и зам.-председател на Републиканското дружество по акушерство и гинекология.

Избран е за „Медик на годината“ през 2000 година. Активен публицист и общественик. Общински съветник в Община Варна (1999–2001) и народен представител в 39-ото Народно събрание.

Цялата академична общност и лекарско съсловие скърбят за човека, лекаря, преподавателя и общественика проф. д-р Иван Козовски, допълват от МУ-Варна.

Български лекарски съюз също изказа своите дълбоки съболезнования на семейството, колегите и близките проф. д-р Иван Козовски - лекар, отдаден на медицината, преподавателската дейност и грижата за пациентите и каузата за повече бебета.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?