2374
Следвайте ни

Отговорност за всички: Започва Европейският месец на киберсигурността

viber icon

Днес започва Европейският месец на киберсигурността (European Cyber Security Month –  ECSM), който се провежда от Европейския съюз за девета поредна година. Ежегодната информационна кампания стартира за първи път през 2012 г. и е част от усилията за повишаване на осведомеността сред гражданите, бизнеса и организациите относно киберсигурността.

Координира се от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) и се подпомага от Европейската комисия /ЕК/, държавите-членки на ЕС, Европол, Европейската централна банка, държавите от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и над 300 партньори от публичния и частния сектор.

България в лицето на Държавна агенция „Електронно управление“ /ДАЕУ/ координира на национално ниво „Европейския месец на киберсигурността“ и днес дава официален старт на инициативите предвидени в календара от събития. Планувани са редица онлайн събития с интересни експерти, обучителни quiz – игри, анкети, инфографики, видеоклипове и др.

Вече превърнали се в традиционни партньори, кампанията подкрепят и Столична община и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. За първа година, с цел посланията да достигнат до по-широк кръг граждани, ДАЕУ привлича популярни личности, които да подпомогнат каузата за изграждане на здравословни навици в областта на киберсигурността. Актьорите Александра Сърчаджиева и Китодар Тодоров, ще да бъдат посланици на кампанията и ще опитат на достъпен език да допринесат за повишаване на осведомеността относно рисковете за киберсигурността и да споделят актуални начини за смекчаването на тези рискове.

Председателят на ДАЕУ, Красимир Симонски, който е и национален координатор по киберсигурност, заяви: „В ежедневието си, сме все по-зависими от цифровите технологии, а пандемията от COVID-19 ускори цифровизацията и подчерта значението на киберсигурността. Това да останем сигурни онлайн вече е почти толкова важно, колкото и физическата сигурност офлайн. Около 95% от успешните кибератаки са в следствие от някакъв вид човешка грешка, а в същото време статистиката показва, че 80% от кибератаките могат да бъдат преодолени с елементарна киберхигиена. Сега повече от всякога осведомеността в областта на цифровата сигурност е от ключово значение, за да могат гражданите да идентифицират рисковете и да реагират ефективно на киберзаплахите. Важно е да придобием някой основни познания и добри навици, които да ни помогнат да останем сигурни в онлайн пространството. Вярваме, че усилия като тези на кампанията ще допринесат за изграждане на доверие в онлайн услугите и ще са в подкрепа на гражданите при защитата на техните лични, финансови и професионални данни онлайн.“

Посланията на тазгодишната кампания са фокусирани в две теми.

  • Киберсигурност у дома“ и включва съвети за сигурност в кибернетичното пространство при извършването на онлайн трансакции, комуникиране, работа или обучение онлайн. Ще бъдат предоставени съвети за добра киберхигиена при ежедневните онлайн дейности.
  • иПърва помощ“ и ще дава съвети за това какво да се прави ако вече сме станали жертва на киберинцидент - за това как да се реагира в случай на измама при пазаруване онлайн, компрометиране на кредитна карта и/или банкова сметка и хакерска атака на профил в социалните медии. Под формата на интервюта и видеоматериали ще бъдат разказани истинските истории на хора, станали жертва на киберинциденти.

За повече информация и за да проследите подготвените от нас събития, вижте:

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?