Следвайте ни

Отбелязваме Световния ден на околната среда

viber icon

5 юни е избран за Световен ден на околната среда от ООН с цел повишаване на информираността на хората по света и за действие за опазване на природата. Началото му е поставено през 1974 г., а днес денят се отбелязва в повече от 100 държави по целия свят. 

През 2021 г. отбелязването на Световния ден на околната среда ще бъде на тема „възстановяване на екосистемите“ и ще се съсредоточи върху възстановяването на връзката ни с природата.

По случая, доброволци от Пловдив организират почистване на парка на улица "Бетовен", както и работилници, в които ще покажат как да използваме отпадъците повторно по един отговорен начин и колко лесно можем да правим естествени козметични продукти с обикновени и евтини естествени продукти.

Освен това днес стартира Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите (2021–2030 г.) – глобална инициатива за възстановяване на връзката между хората и природата. Целта е инициативата да получи подкрепа от милиони хора, от политици, учени и инвеститори.

Следващите 10 години ще имат най-голямо значение за предотвратяване на катастрофалните промени. До 2030 г. трябва да се намалят чувствително емисиите на парникови газове, да се направят решаващи стъпки за премахване на бедността, в борбата с болестите, опазването на биологичното разнообразие и връщането на деградиралите екосистеми към живот.

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?