Следвайте ни

Отбелязваме празника на Сухопътните войски

viber icon

Преди 134 години - на 19 ноември 1885 г., българската пехота провежда решително победно сражение при Сливница по време на Сръбско-българската война. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава през 1878 г. С победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.

Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет през 1992 г.

През 1493 г. по време на втората си експедиция Христофор Колумб открива остров, който кръщава Сан Хуан Батиста. По-късно това парче суша е преименувано на Пуерто Рико.

В този ден през 1985 г. по време на Студената война за първи път е осъществена среща между президента на САЩ Роналд Рейгън и генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов. Това е първият подобен диалог в рамките на войната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Кромуел

Кромуел

19.11.2020 | 18:36

Дрежките по тия са по тежки от самите тях,смях.По СССР-ово време специал частите,баретка,морска тениска и лек камуфлаж,тия с мечка ли ще се борят.Да се прибират иначе ще ги опухат.История не са ли учили

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?