Следвайте ни

От последните минути: България възобновява полетите от Великобритания

На границата ще се прави антигенен тест и ще следва 10-дневна карантина

viber icon

Премиерът Борисов: Без оглед на цената ще приберем българските граждани, за да няма напрежение и тревоги по границите

В 12 ч днес България възобновява полетите от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекратени заради новия щам на COVID-19.

Пристигащите пътници от Великобритания ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина. А от 1 януари ще се изисква отрицателен писиар тест 72 часа преди пристигането на пътуващите у нас.

Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Премиерът Борисов разпореди на отговорните министри да издадат необходимите заповеди, за да могат още днес всички български граждани да се върнат в родината си. „В случая цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници. Така че - работете, включително на разположение е и правителственият  Еърбъс, той е в готовност при необходимост да лети, както бе и по време на първата вълна на коронавируса“, категоричен бе министър-председателят Борисов. 

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че осигуряването на сигурността на всички български граждани предвид новия щам във Великобритания е съобразено с препоръките на ЕС от вчера. В този контекст се въвежда извършването на антигенен тест при пристигането от Обединеното Кралство на територията на България, който е с равна тежест с писиар теста. „А след Нова година въвеждаме изискването за представянето на писиар тест, каквито са и препоръките на ЕС. Писиар тестът ще трябва да е извършен 72 часа преди пристигането на територията на България“, заяви министър Ангелов. За целта се създава организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна. 

„От 12 ч днес на обяд ще бъде издаден нотам от Гражданска въздухоплавателна администрация, с който се възобновят полетите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия до летища на територията на  Република България –  София, Пловдив, Варна и Бургас“, докладва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той апелира да не се предприемат несъществени пътувания, каквито са указанията на ЕК. Министър Желязков добави, че след преходния период, от 00,00 ч на 1 януари 2021 г. ще бъдат разгледани мерките към пристигащите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия.

В хода на съвещанието вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че посолството ни във Великобритания оказва пълно съдействие на сънародниците ни, а в ситуационния център в МВнР се следи цялата оперативна обстановка.

Вицепремиерът отбеляза, че прибирането на българските граждани е изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави. Захариева добави, че след като 48 часа границата между Франция и Обединеното кралство беше затворена, вече е отворена, но за преминаването й се изисква представяне на ПСР или антигенен тест. 

Вицепремиерът посочи също, че представители на нашето посолство са оказали помощ на чакащите на границата при Доувър български граждани, осигурявайки храна и вода на бедстващите там, осъществили са и контакт с местните власти в опит за облекчаване на ситуацията. Захариева добави още, че множество българи изпитват затруднения във Великобритания в момента. „Има доста българи, които са напуснали квартирите си, които са с прекратени трудови договори, също така студенти, които поради усложнената ситуация там, са помолени да напуснат общежитията си и които са в трудна ситуация и няма къде да живеят там. Получаваме стотици обаждания на спешния телефон, който сме разкрили още от март месец в ситуационния център в МВнР“, отбеляза министър Захариева. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Мими

Мими

23.12.2020 | 17:44

Ми то трябва да сте доста празни глави да тръгнете за Англия сега :) има и такива с бебета дето летят сега ... ! Пълни кретенийй !

Отговори
2 0
Муле

Муле

23.12.2020 | 16:16

Тъпо. заразявай здраво пак с новия шам

Отговори
0 1
Опаа

Опаа

23.12.2020 | 14:04

Единия ден ги спира другия ги пуска ? Пиар Баце . Сега остава да ти се връзват и шараните.

Отговори
5 1
Майна

Майна

23.12.2020 | 13:13

Браво... Колкото по заразени в България толкова повече диктатура безработица грабеж и пълнене на чекмеджета . Вчера едно ,днеска друго,утре коренно различно После народа бил виновен

Отговори
7 2
Да бе Майна

Да бе Майна

23.12.2020 | 15:10

Точно народа е виновен, но не защото спряха протестите, а защотото веднъж озовали се в най-опасните райони(и то по тяхно желание) сега бързат да се приберат в България, та ако има някой нов щам все още липсващ по нашите ширини да ни го донесат та и ние да облажим. Да не са ги карали с тояга към Англия, Испания и Италия? Като са там да си стоят там и да не се връщат точно в този момент. Ама нали нашенското мислене е от типа "Е точно пък аз ли ще съм болен а?" та ще има за всички ни.

Отговори
6 0
Иво

Иво

23.12.2020 | 13:09

Пълен смешник е мутрагена!

Отговори
8 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?