Следвайте ни

От понеделник: На техническите прегледи получаваме екостикери за вредни емисии

viber icon

От понеделник на техническите прегледи ще получаваме екостикери какви вредни емисии отделят колите ни. Какво означава това за собствениците на автомобили?

Автомобилът на Тихол е от 1994 г. Със сменен катализатор, но попада в Еврокатегория 1. Така в дните със замърсен въздух няма да влиза в центъра, коментира bTV.

"Годината изобщо не трябва да се гледа. Би трябвало да се гледа какво излиза от ауспуха", казва Тихол.

Стикерите струват малко над три лева и ще ги получават водачите на колите до три и половина тона - в пет екокатегории - в зависимост от газовете.

"След като премине преглед с уред се сканира от компютър информацията от прегледа и се предава на стикера", обяснява собственикът на сервиз Калин Балканлиев.

"Тези стикери се лепят на челното стъкло, по средата, точно зад огледалото", допълва ръководителят на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

Забрани за влизане на превозни средства в център на даден град могат да се налагат чак от 1 януари 2022 г. А колите, които днес са преминали годишен технически преглед, за да получат екостикер ще трябва отново да отидат.

В София вече има камери, които могат да четат номерата на колите. Така след справка в министерството ще могат да разберат дали автомобилът може да влиза в центъра. Предвидени са и глоби.

"От 50 до 500 лева за физически лица и от 500 до 1000 лева за юридически лица", казва Зафир Зарков, зам.-предс. на Транспортната комисия в СОС.

Но Европейският център за транспортни политики има притесненията: "Нормите при по-новите автомобили са изключително завишени, а при по-старите - занижени", казва Диана Русинова.

"При по-старите коли, границите наистина са разширени, защото те назад във времето са произвеждали различни видове автомобили, с различни параметри на емисии. Но те така и така попадат в най-ниската екологична група", коментира Бойко Рановски.

По данни на МВР близо 50 % от автомобилите в страната ни са над 20-годишни.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?