Следвайте ни

От ноември се въвежда Е-здравеопазване

viber icon

Очаква се до края на ноември да се въведат електронната рецепта, електронното направление, електронното досие, регистри, специализирана система за проследяване на лекарства, информационна система за диагностициране на лица и лицата под карантина. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет.

Целта е всичко това да бъде готово до края на ноември, а в началото на следващата година да имаме електронно здравеопазване, допълни той.

Както стана ясно преди дни фирми от технологичния бранш ще дарят на държавата 15 000 работни часа от квалифицирани специалисти. Те ще бъдат използвани за създаване и подобряване на информационните технологии в здравеопазването. Това обяви в МС Илия Кръстев, председател на борда на Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии.

„Целта е след два-три месеца или когато и да се случи това, България да излезе от тази криза със системи, които са най-добрите в ЕС“, добави Кръстев.

Предложението на технологичния бранш се обсъжда от една седмица.

„Това е доказателство, че кризата ражда възможности. Ние приемаме протегнатата ръка с благодарност. Смятаме, че благодарение на тези 15 000 човекочаса в срок от няколко месеца може да изградим електронната здравна система, с всичките й модули – електронно здравно досие, електронна рецепта и т.н.“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

„Особена ирония е, че преди кризата МЗ имаше трудности с възлагането на тази поръчка в продължение на година. Сега ще се случи по този начин, бързо“, добави Дончев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ххх

02.04.2020 | 08:55

Едва ли.Колко пъти се говори и пак положението си е същото.Някои бизнес кръгове нямат интерес от това и ще правят спънки максимално чрез своите калинки, назначени на отговорни позиции.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?