От мача с Мохамед Али до казаните в Кошарица

Присъда за 350 кг хашиш обръща живота на боксовата легенда Руди Люберс и жената до него Риа

Великият холандски боксьор Руди Люберс мие лицето и зъбите си в рекичка сред камъни и боклуци. Има вид на клошар, живее в разбит изоставен микробус насред полето в България. Няма документи, кредитни карти и пари. 

Тези кадри от филма за 73-годишния Руди, излъчен по известен спортен канал в Холандия, взривиха света. Какво е станало с единствения бял боксьор, от когото непобедимият Мохамед Али признава, че се е учил?

Руди Люберс е роден на 17 август 1945 в Херхюговард, Нидерландия. Любимата му жена Риа Бартлинг е детската му любов, пишат холандските медии. Двамата са пораснали заедно в пътуващия лунапарк, който родителите им притежавали. През 1970 година Руди става професионален боксьор. Преди това участва в две олимпиади - през 1964 г. и 1968 г. На национално ниво печели титла след титла в полутежка и тежка категория. Има син и дъщеря. През 1981 г. прекратява професионалната си кариера.

Пет години по-късно настъпва прелом в живота му. Руди заминава за Алгарве, Южна Португалия, за да нагледа къщата на свои приятели. По същото време полицията открива там 350 кг хашиш. Той е задържан и осъден на 8 години затвор, излежава половината.
До момента Люберс отрича всякаква връзка и вина. От затвора пише писма до кралското семейство в Нидерландия за помощ, но не получава отговор. Чувства се предаден и изоставен. Единственият, който остава до него тогава, е Риа. Тя пътува до Португалия, но се оказва, че за да може да го посещава в затвора, трябва да е негова съпруга. В холандското консулство издават документ, който удостоверява, че тя е “г-жа Люберс”. 

Когато излиза от затвора, Руди се събира с Риа. Връзката им е изпълнена с любов и омраза. Двамата се връщат към корените си - започват да пътуват из Европа с каравана и продават захарен памук. 

През 2009 г. Люберс се появява на паркинг в холандското село Свалмен - с каравана, Риа и 20 кучета, които тя събира и гледа. Приятелят му - професионалният колоездач Рини Вахтманс, ги настанява в къща в Белгия, близо до границата с Холандия. Руди и Риа са разделени за половин година, след което отново се събират. Скоро след това ги гонят от селото, защото къщата е превърната в сметище заради кучетата, които отново гледат. По оплаквания на съседи полиция ги посещава 52 пъти за един месец. След тях отвътре са изнесени повече от тон боклуци. 

Когато се установяват в България, историята с кучетата се повтаря и затова са изгонени от апартамента, в който живеят. Тъй като няма къде да отидат, се настаняват в разбит бус извън Кошарица, село близо до Несебър, където се грижат за 20 кучета. Нямат вода и ток, нямат и храна. Вратите на буса са счупени, въздухът вътре е леден. Риа е в тежко здравословно състояние, лежи свита върху картони и не говори.

Холандец, който живее наблизо, ги намира и се обръща отново към Вахтманс за помощ, убеден, че двамата няма да оцелеят така. 

В Холандия започва масова дарителска кампания, а у нас пристигат синовете на Руди и Риа, за да се погрижат за тях. Риа (83 г.) е откарана в болница, оказана е медицинска помощ. Холандското посолство оказва пълно съдействие на Руди, за да получи документите си и да отпътува. Бездомните кучета, за които се е грижела двойката, са прибрани в приют и скоро ще ги последват. Други холандци ще преместят буса и ще разчистят всичко наоколо.

Руди Люберс споделя, че след затвора не е заживял отново в Холандия, защото там смятали, че е наркопласьор, и това му тежи много. Синът му Марко обаче не мисли така и се обръща към него с думите: “Твоята присъда вече няма никакво значение, тате!”.

Люберс пък споделя, че с удоволствие би останал в България, но помощта, която ще получи в родината си, ще е по-добра. Възможно е да се установи и в друга държава, за да избегне огромното внимание, насочено към него в момента.

Големият мач в Джакарта

На 20 октомври 1973 г. Руди Люберс е посрещнат като герой в Джакарта. По улиците го аплодират хиляди. Това е денят, в който се изправя на ринга срещу най-великия боксьор в света - Мохамед Али. Издържа цели 12 рунда, но губи по точки. За срещата получава 125 000 долара.

Руди е получил поканата за мача лично от шампиона. По-късно Мохамед Али споделя, че Руди е единственият бял боксьор, от когото се е учил. 
Двамата остават приятели.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?