Следвайте ни

От Еврокомисията: Мониторингът ще падне

Решението обаче все още не е взето

viber icon

Moниторинговият механизъм за сътрудничество и проверка за България ще отпадне и няма промяна в позицията на Европейската комисия по този въпрос, заяви говорител на Европейската комисия пред bTV.

До объркването се стигна след публикувания от Комисията списък с препоръки за отделните страни членки за 2020 г. В една от тях се казва, че обявеният за вдигнат миналата година механизъм за сътрудничество и проверка за България ще продължи да действа.

От Брюксел отбелязват, че действително все още не е взето окончателното решение за падане на мониторинга. "Процесът изисква ЕК да вземе под внимание наблюденията на Съвета на ЕС, както и на Европейския парламент, преди да се вземе окончателно решение по отношение на Механизма за сътрудничество и проверка за България. Препоръките в рамките на Европейския семестър отразяват ситуацията", подчерта говорителят.

Категоричната позиция на сегашния състав на ЕС, обаче, е, че България е изпълнила в достатъчна степен поставените цели и от тази гледна точка няма разлика с оценката на комисията "Юнкер", която препоръча отпадането на механизма.

Говорителят на ЕК посочи, че върховенството на закона у нас ще продължи да бъде обект на наблюдение, но в рамките на все още нефункциониращия общ мониторинг на всички членки на общността, работата по който продължава.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?