Следвайте ни

От догодина: Не пускат в центъра колите, които димят и цапат

viber icon

Парламентът развърза ръцете на кметовете в битката срещу старите автомобили, които тровят въздуха. Това стана с окончателното гласуване на промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Според тях от юни 2022 г. местните управници ще могат временно да забраняват движението на замърсяващи коли в определени зони в градовете с ниски емисии в дни със завишени нива на замърсители в атмосферния въздух.

Промяната е свързана с Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в периода 2018-2024 г., в която са предложени мерки за намаляване на вредните емисии от транспортния сектор, като една от тези мерки е обновяването на зоните с ниски емисии.

Със законовата промяна общинските съвети ще могат да ограничават движението на определени категории превозни средства на територията на съответната община и да създават зони с ниски емисии на вредни вещества в случаите, когато има замърсяване на въздуха или при непостигане на нормите за замърсителите и отлаганията, посочени в наредби от здравния и екоминистъра.

Всяка община ще може да приложи мярката след решение на общинския съвет, определяйки вида на най-силно замърсяващите превозни средства и реда за ограничаване на тяхното движение.

Ще бъдат въведени 5 екологични групи, като още след 12 юли тази година при преминаване на автомобилите на технически преглед ще се издават и екостикери, с които ще се определя в коя група попада колата. В стикера ще има и чип с информация за превозното средство, екологичната група и собственика.

С цел контрол на мерките, ограниченията и забраните, кметовете ще могат да използват автоматизирани технически средства и системи, както и такива, които имат достъп до данни от регистри, водени от МВР и транспортното министерство.

В Пловдив вече обмислят само автомобили с най-висок екологичен клас да бъдат допускани в центъра. Те ще имат стикер на стъклото, който камерите ще разпознават. Това е една от мерките, които местната власт обмисля да въведе за по-чист въздух.

Цапащите коли няма да могат да влизат в карето между булевардите “Цар Борис Трети Обединител”, “Христо Ботев”, “Руски” и “България”. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Браво

Браво

18.02.2021 | 19:57

Крайно време беше

Отговори
2 2
Цецо

Цецо

18.02.2021 | 18:34

Вината за мръсният въздух не е само на старите автомобили.По-голяма е вината на управниците на града,защото при това строителство което разрешават природата не може да проветрява града.Пловдив е задръстен от всички страни и не виждам как ще се намалят вредните емисий.

Отговори
4 2
Братко

Братко

18.02.2021 | 18:11

С еко стикера, както е написано в статията. Ако в пунктовете за технически прегледи мерят формално и лепят стикер на всяка трошка с обяснието, че човекът е беден и няма пари за друга кола, това, естествено, ще прецака цялата работа. Ние в BG-то това много добре си го можем.

Отговори
6 1
Батко

Батко

18.02.2021 | 17:52

И как ще става контрола? Или празни приказки :D

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай