2374
Следвайте ни

От днес влизат в сила две заповеди на здравния министър

viber icon

От първи декември влизат в сила две заповеди на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. С едната мерките се удължават от 1.12.2021 г. до 31.03.2022 г. - периодът, в който беше удължена и извънредната епидемична обстановка.

В най-общата си част мерките са същите като действащите в момента.

Забранени са тиймбилдингите, посещенията в детски центрове, клубове и други, както и провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения, конкурси, изпити и други групови мероприятия.

Не се провеждат масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и подобни.

Преустановени са груповите посещения в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.

Забранени са посещенията на библиотеки, музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито.

Забрана е в сила и за провеждането на колективни спортове на закрито, както и посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.

Преустановени се посещенията в игралните зали, казината и заведенията за хранене и развлечения, както и посещенията в търговските центрове тип МОЛ и магазини с нетна търговска площ над 300 кв м, базарите и изложенията на закрито.

Много от въведените забрани обаче не важат за хора със зелен сертификат – преболедували или ваксинирани срещу COVID-19, притежатели на негативен антигенен тест или на тест, удостоверяващ определено количество антитела срещу коронавируса.

Със същата заповед се регламентира и преминаването към онлайн обучение в общините с 14-дневна заболеваемост над 500 на 100 хиляди. Изключение се допуска в училищата, в които се правят COVID тестове регулярно.

Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не повече от 15 души на закрито и 30 на открито.

На всички пазари, тържища, базари и изложения на открито се създава организация за еднопосочно движение, контрол на влизащите и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв м и осигуряване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице. Коледните и новогодишни базари на открито се организират и провеждат след съгласуване със съответната регионална здравна инспекция, която предписва и конкретни противоепидемични мерки.

Работодателите трябва да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

А работещите в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора трябва да притежават валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване за COVID-19.
 С втората заповед се въвеждат временни противоепидемични мерки относно влизането в България от други държави. Тази заповед също е в сила от 1.12.2021 г. до 31.03.2022 г. С нея се определя, че влизането в страната ни става съобразно оценка на разпространението на COVID–19 в съответната държава по критерии и поставяне на държавите в цветови зони и се регламентират цветовите зони.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ай сиктир

Ай сиктир

01.12.2021 | 15:07

Как пък се предвиди няколко месеца напред обстановката. На боб ли гледа Кацата,на пъп ли?? Каца,спри мамчето да не джътка по ексурзийки,тогава мисли за нас. Шоуто кромид 19 продължава, жалко за погубените нарочно животи и съд за лекарите убийци.

Отговори
1 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?