Следвайте ни

От днес: Увеличават пенсиите на 1 милион българи

viber icon

От днес пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2020 г., ще бъдат увеличени с 5 процента. Не всички пенсионери обаче ще могат да се възползват от по-висока пенсия.

Осъвременяването се извършва с 5 на сто върху действителния или запазения размер на пенсиите към 30 юни 2021 г., без изплащаните към тях добавки. Когато осъвремененият размер е под минималния размер на пенсията за съответния вид, той се приравнява на минималния размер, а когато е над максималния – се ограничава до него, съобщава Дарик.

От общо 2 милиона и 79 хиляди пенсионери, с 5 процентно увеличение на действителния размер на получаваната пенсия ще бъдат 1 млн. 93 хиляди възрастни хора, показва справка на НОИ.

Пълното увеличение от 5 процента ще получат хората, които са с пенсии между минималната и 1372 лева, като 1372 лева е най-високата пенсия, която ще може да достигне пълно увеличение от 5 процента.

Увеличение от 5 процента ще има и на пенсиите, несвързани с трудова дейност, чийто размер се определя в процент от социалната пенсия за старост, която също се увеличава с 5 процента с решение на МС.

Общо 897 хиляди пенсионери няма да получат увеличение, защото след осъвременяването реалната им пенсия остава под минималния размер и се приравнява на нея, а 18 000, защото са с пенсии, ограничени до тавана.

Общо 71 000 са тези, които ще имат повишение по-малко от 5 процента на действителния размер на получаваната пенсия. Това са хората с пенсии между 1372 лв. и 1440 лв. , както и тези с пенсии за трудова дейност на минимален размер, които след осъвременяването с 5 процента ще надхвърлят минималния размер.

През 2021 г. по изключение повишаването на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, от който са производни минималните размери на другите видове пенсии за трудова дейност, се извърши шест месеца по рано – от 1 януари вместо обичайното от 1 юли. Тъй като не е предвидено минималният размер на трудовите пенсии да се увеличи повторно през тази година, пенсиите, които след осъвременяването през юли не надхвърлят минималния праг за съответния вид, ще продължат да се изплащат в същия размер.

Аналогично е положението и за пенсиите, приравнени на максималния размер.

От 1 юли е увеличен с 5 на сто и размерът на социалната пенсия за старост, както и размерите на другите пенсии, несвързани с трудова дейност, които се определят като процент от размера на този вид пенсия. Социалната пенсия за старост се увеличава от 141,63 лв. на 148,71 лв. от 1 юли. Увеличението ще повиши пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на почти 69 000 пенсионери.

Пенсионерите ще могат да се информират за новите размери на пенсиите си след 1 юли чрез електронната услуга “Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК” на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ). При поискване, разпорежданията ще се връчват и по избран от лицата начин – в съответното териториално поделение на НОИ, по пощата с препоръчано писмо или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция “Електронно управление”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Лелята

Лелята

24.07.2021 | 23:46

Стига сте гледали големите пенсии, те са на миньори и пилоти.защо не сте работили в мините на 400 метра под земята,сега щеше да вземате 1500лв. Всеки да си получи пенсия според работата която е работил. ТОЧКА

Отговори
0 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

01.07.2021 | 15:08

ВСИЧКИ КОИТО СА РАБОТИЛИ ЗА ТАЗИ ДЪРЖАВА ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАТ ЕДНАКВА ПЕНСИЯ--ПО ИЗЧИСЛЕНИЯ СРЕДНО ТЯ Е ОКОЛО 440 ЛЕВА -ЗА ДА МОЖЕ ВСЕКИ ДА ОЦЕЛЕЕ--ПЕНСИЯТА ОТ ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА Е БОНУС ЗА ВСИЧКИ КОИТО СА ДОСТИГНАЛИ ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ И СА РАБОТИЛИ ЗА ИКОНОМИКАТА И--ЦЕНЕН Е ТРУДА НА УЧИТЕЛЯ НО ЦЕНЕН И ТРУДЪТ И НА ЧИСТАЧА-ЗАЩОТО ЩЕ ХОДИМ ЗАРИТИ ДО ГУШАТА С БОКЛУЦИ--КОЙТО Е РАБОТИЛ НА ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА И СЕГА ИСКА ПОВЕЧЕ ПАРИ НА СТАРИНИ-Е ИМАЛ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ САМОУСИГОРЯВА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА ВТОРА ПЕНСИЯ ИЛИ ДА СИ ИКОНОМИСВА ПАРИ---ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ТОЗИ КОЙТО ВЗИМА ПОВЕЧЕ ЗАПЛАТА ДЪРЖАВАТА ЩЕ МУ УДЪРЖА ПО ВИСОК ДАНЪК ЗА ВСИЧКО---А НАКРАЯ КОГАТО ОСТАВАТ ОЩЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ ЖИВОТ ВСИЧКИ ЧЕ БЪДАТ РАВНИ С 440 ЛЕВА ПЕНСИЯ ЗА ДА НЯМА ГЛАДУВАЩИ БЪРКАЩИ ПО КОФИТЕ И ПЕНСИОНЕРИ КОИТО ГЛАДУВАТ ЗА ДА СИ КУПЯТ ЛЕКАРСТВА---БЪДЕТЕ СПРАВЕДЛИВИ----ЕДНО Е ЕРАРХИЯТА В СЛУЖБАТА-ТАМ ШЕФА ЩЕ ПОЛУЧАВА ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ЧИСТАЧА--НО ПЕНСИИТЕ ЩЕ СА БОНУС ОТ ДЪРЖАВАТА ЕДНАКВИ ЗА ВСИЧКИ

Отговори
3 3
геноцид

геноцид

01.07.2021 | 14:31

Значи, увеличават по-високите пенсии, а тези, под 300 лева - нула! Мафия!

Отговори
6 2
Тъпа.ци

Тъпа.ци

01.07.2021 | 13:07

С шест месеца закъснение??????

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?