Следвайте ни

От днес стартира дистанционното изпитване на учениците

viber icon

От тази седмица ще може да се изпитва и да се поставят оценки в режим на дистанционно обучение. До момента учителите следяха само активността на учениците в процеса на онлайн преподаване.  

 

Промяната идва по предложение на министър Красимир Вълчев, след като получи подкрепата на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование.

Както "Марица" писа, на старта на дистанционното обучение преди три седмици указанията бяха да се правят само преговори, упражнения и обобщения. През втората седмица се премина към предаване на нови уроци. Сега се добавя и поставянето на оценки, защото учебната година напредва. 

По решение на Отрасловия съвет всички договорени трудови възнаграждения на педагогическите специалисти за периода на дистанционно обучение ще бъдат изплатени. Изискването е обаче учителите да са водили обучение в електронна среда 5 астрономически часа на ден, което включва и подготовка на уроците.

Това означава пон​е 25 часа при петдневна работна седмица. Преподавателите, които по принцип работят с договор за по-малък норматив, ще получат също възнагражденията си за часовете, които са провели. 

Препоръчва се на директорите да прилагат облекчен вариант на отчетност при заетост на учители и персонал - по електронен начин, както и да се вписват часовете в електронния дневник. 

В периода от 13 до 16 април, когато трябваше да е пролетната ваканция, ще бъде въведен облекчен дистанционен учебен режим, който да разтовари учениците. В зависимост от спецификата на училището, от 2 до 4 часа на ден може да се акцентира върху занимания по интереси - за физически дейности, изобразително изкуство и музика. Друг вариант са  занимания с педагогическите съветници или дискусии по темите за часа на класа.   

 

Как ще се случва изпитването, ще решават учителите. Министерството на образованието няма да дава указания.

"Учителят най-добре знае. Няма нищо по-различно от обучението, което се случва в ежедневието в традиционната класна стая", коментира пред БНТ Eвгения Костадинова, директор "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

Но ако някой няма интернет, телефон или лаптоп?

"Не бива да ви притеснява това, че е лоша свързаността и че от това би пострадала оценката на ученик. Учител просто няма да постави в такава ситуация оценка", казва Eвгения Костадинова.

Как ще се пишат оценки по компютри в дом без компютър, не се знае. Няма обобщена информация и колко са индивидуалните случаи, които нямат нито компютър, нито телефон. Те са "офлайн" и няма да получат оценки, докато не се върнат в училище. А грижата остава на учителите.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ехаа

06.04.2020 | 11:03

"Няма нищо по-различно от обучението, което се случва в ежедневието в традиционната класна стая." Според тази госпожа експерт няма разлика дали един ученик го изпитват от разстояние с лаптоп, телефон и учебник пред него, или пред дъската в час. Не е ли задължително да си ходил поне на училище, за да станеш експерт в МОН?

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?