Следвайте ни

От днес: Полицията с достъп до телефоните и след извънредното положение

Получава информацията без разрешение от съда

viber icon

От днес властите получават възможност да проследяват трафичните данни от мобилните телефони и интернет контактите на българските граждани без съдебно разрешение. Мотивът е, че трябва да се контролират поставените под карантина, но няма никакви гаранции, че следенето ще се ограничи само до тях, пише Mediapool.

Полицията ще може да изисква справки от мобилните оператори и доставчиците на интернет услуги за това кой къде ходи, с кого и кога говори. Това става ясно от публикувания в Държавен вестник Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, допълва медията.

Трафичните данни на гражданите не засягат същинската кореспонденция, т.е. какво се съдържа в самите разговори, но позволяват разкриване на цялата друга информация. Движението на гражданите може да бъдат проследявано през клетките на мобилните оператори, с кого те говорят, какви сайтове посещават и с кого си пишат.

Допреди налагането на извънредното положение, трафичните данни се използваха само за разкриване на тежки престъпления, за които се полагат над 5 години затвор. Нарушаването на задължителната карантина дори в условията на COVID-19 се наказва с до 3 години затвор.

В закона вече се казва, че операторите съхраняват трафичните данни на своите клиенти за срок от 6 месеца за "принудителното изпълнение на задължителната изолация и болничното лечение на лица", които са отказали да стоят под карантина.

Липсата на съдебен контрол означава, че полицията реално може да поиска достъп до данните за контактите и придвижването на всеки гражданин, без значение дали е под карантина или не. Операторите няма как да направят елементарна проверка дали искането на полицията е обосновано, защото нямат достъп до публичен регистър на поставените под карантина. Те не могат да изискват от полицията да обосновава искането си, докато съдът може.

Промените в закона са приети така, че разпоредбата ще важи и след отмяната на извънредното положение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Фолиева киселина

Фолиева киселина

25.03.2020 | 08:53

До полицията имам запитване, казвате, че тези, които са под карантина , им следят телефоните и устройствата, а тези, които не са под карантина, бихте ли ми казали защо вашите млади,, колеги,, не се занимават с работата, която им е възложена а,, влизат, и подслушват чужди телефони и наблюдават не сами в случая семейство..?! Работят доста добре, питайте ги как...?!

Отговори
1 0
Юрист

Юрист

25.03.2020 | 08:27

Пишете глупости "МАРИЦА" Прочетете закона, както и закона за електронните съобщения.

Отговори
0 1
Юрист

Юрист

25.03.2020 | 08:26

Крайно време е подобни журналисти и медии да търпят жестоки финансови санкции за манипулации като тази "статия". 1. Трафични данни се събират без съдебно решение само за хора отказали болнична карантина и поставени в домашна такава за целите на контрола по карантината. 2. Изрично действието на безсъдебно получаване на трафични данни спира да важи след отпадане на извънредното положение. Прочетете закона за извънредното положение, както и закона за електронните съобщения. ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ "МАРИЦА"

Отговори
0 1
Питане

Питане

25.03.2020 | 01:00

А защо да важи и след..???

Отговори
1 2
irinka

irinka

24.03.2020 | 23:39

Добре дошли в "цивилизования" свят на "белите" държави!

Отговори
2 2
Циливилизация

Циливилизация

25.03.2020 | 08:56

Напред със цялата,, изгъзация,,...! такива като вас, ще оправят БГ...!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?