Следвайте ни

Осигуриха ваксини за 2 години напред с 60 млн. от бюджета

Всички имунизации са безплатни за пациентите и се извършват от личните лекари, напомнят от здравното министерство

viber icon

Министерството на здравеопазването подписа нов двугодишен договор за доставката на ваксини на обща стойност 60 милиона лева. Това стана непосредствено преди коледните празници. С него властта гарантира по-голяма предвидимост и стабилност на доставките. „В  момента са доставени всички заявени количества по договорите, което създава обезпеченост и сигурност при изпълнение на Националния имунизационен календар. Количества ваксини регулярно се разпределят на Регионалните здравни инспекции или директно на общопрактикуващите лекари за обхващане на подлежащите лица“, информират от пресцентъра на Здравното министерство.

Според актуалния Имунизационен календар в България у нас се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на определена навършена възраст. Всички новородени се имунизират с ваксина срещу туберкулоза (БЦЖ) и срещу хепатит Б до изписването им от родилния дом, а от втори, трети и четвърти месец децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, както и срещу хепатит Б, ако ваксината срещу хепатит Б е в състава на многокомпонентна ваксина. Ако не е в състава , втора доза се прилага от първия месец и трета доза от шестия месец, а между 7- и 10-месечна възраст на децата без белег от БЦЖ имунизацията в родилния дом се поставя БЦЖ ваксина след отрицателна туберкулинова проба. Последната задължителна имунизация е от тринадесетия месец - комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит.

От Министерство на здравеопазването подчертават, че при всички здравноосигурени лица с избран личен лекар задължителните имунизации и реимунизации, се извършват от личния лекар и са безплатни за пациента. За всички останали - задължителните имунизации и реимунизации могат да бъдат извършени безплатно в имунизационния кабинет на всяка Регионална здравна инспекция на територията на областните градове. Проблем обаче си остава доставката на ваксини срещу грип, които не са задължителни. Заради липсата им през ноември в аптечната мрежа у нас много хора се принудиха да си внасят от съседна Турция, където са по-евтини, а други се отказаха да се имунизират.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?