Следвайте ни

Още има шанс! Санират 3750 жилищни блока и 12 хиляди къщи догодина

viber icon

От 2021 г. у нас може да стартира нова програма за саниране, много по-мащабна от досегашната. Тя ще засегне 3750 жилищни блока и 12 хиляди къщи с обща площ над 11 млн. кв. метра. Това съобщи пред “24 часа” министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

- МРРБ работи по втория етап на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, защото има голям интерес към нея и от страна на гражданите, и от страна на общините. Строителният бранш също иска продължаването , защото това ще осигури работа на много малки и средни фирми.

Това би било изключително успешна и ефективна мярка за подпомагане на бизнеса и заетостта в условията на криза след пандемията от COVID-19. Обсъждат се различни варианти, като на този етап се търси преход към устойчиви политики на базата на засилване на ролята на общините и отговорността на собствениците и възможност за допълване между различни източници на финансиране. Дискусиите за бъдещето на програмата предстоят.

Те ще бъдат в контекста на Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд до 2050 г., която разработихме съвместно с Министерството на енергетиката.

Ползите от санирането на сградите са безспорни и видими за всички
- удължава се животът им, спадат разходите за поддръжка, не на последно място - стимулират хората да останат да живеят в тях, включително и в по-малките населени места. Да не забравяме и чисто естетическата страна – подобрява се обликът на градовете, старите панелки от сиви сгради се преобразяват в красиви жилищни блокове. Националната програма е един от най-успешните ни проекти. Към момента по нея вече са реновирани 1906 от общо 2022 блока със сключени договори за целево финансиране. В 16 области на страната работата по всички предвидени за изпълнение сгради е приключила. Сред тях са някои от областите, в които има най-много сключени договори за целево финансиране, като Бургас - 236 блока, Благоевград - 189 завършени сгради, и Стара Загора - 111 многофамилни сгради. В резултат от реализираните мерки по обновените досега сгради по програмата се очаква да бъдат спестявани около 295 килотона въглеродни емисии годишно.

В България към момента едва 7% от обитаваните жилищни сгради са в съответствие с актуалните нормативни изисквания за енергийна ефективност. На база извършения преглед и анализ на националния жилищен сграден фонд и след отчитане на обективните характеристики на типовете строителни конструкции по отношение на надеждност и пригодност за нормална експлоатация, като целева група за обновяване са определени еднофамилни и многофамилни жилищни сгради с обща площ 184 млн. кв. м. За тези сгради в Дългосрочната национална стратегия до 2050 г. са разработени мерки и политики за обновяване.

 На 14 октомври Европейската комисия публикува своята стратегия за т.нар. “Вълна на обновяване”. Напълно логично обновяването на сгради е приоритет в политиката на ЕС. Подобряването на енергийните им характеристики е от съществено значение не само за постигане на целите на ЕС относно климата, а са решаващ фактор за осигуряване на енергийната сигурност, заетостта, икономическия растеж, справяне с енергийната бедност и подобряване здравето на хората и условията на живот.

Дирекция “Жилищна политика” в МРРБ вече изготви предложение за финансиране на проект “Подкрепа за енергийна ефективност в жилищните сгради”, с който
кандидатстваме
за саниране на
жилищни сгради по
Инструмента за
възстановяване и
устойчивост на ЕС

Ако проектът бъде одобрен, ще може да стартира през 2021 г. Предложението ни е в обхвата му да бъдат включени еднофамилни и многофамилни жилищни сгради. Подкрепата за еднофамилните сгради ще осигури мащабност на дейностите именно поради факта, че процесът на вземане на решения е по-лесен и обновяването може да се осъществява с по-бързи темпове. В същото време, чрез многофамилните жилищни сгради ще бъдат обхванати много повече собственици на жилища, включително и лица от социално уязвими групи. Обновяването се планира да се реализира с финансов и организационен ангажимент на собствениците за съфинансиране на малка част от дейностите по обновяване. Проектът включва обновяване на близо 12 000 еднофамилни сгради и 3 750 многофамилни с обща площ над 11 млн. кв. м. Тъй като той е част от цялостна инвестиционна програма на страната ни за съживяване на икономиката, конкретните му финансови параметри са в процес на уточняване и съгласуване с другите отговорни ведомства.

сиране от Е

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Предизборно...ща санираме

Предизборно...ща санираме

29.10.2020 | 05:06

След изборно..свърши стериопора..

Отговори
0 2
Кутев

Кутев

26.10.2020 | 19:26

Догодина Курнелия ше санирва

Отговори
0 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?