Следвайте ни

Още дози от ваксината на "Пфайзер" пристигнаха у нас, чакат и "Модерна"

viber icon

21 060 дози от „Пфайзер“ пристигнаха у нас. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Самолетът е кацнал и 21 060 дози пристигнаха от „Пфайзер“. Има още две доставки до края на месеца. В петък 33 600 дози от „Модерна“ пристигат. Следващата седмица 51 060. От „АстраЗенека“ също има доставки. Общото количество за месеца се очаква да бъде около 480 000 дози“, каза той. 

„В момента няколко държави извършват анализ. Очакваме към средата на седмицата да има развитие. Редно е да изскачаме и изследванията в България. В момента не се прилага само една от трите ваксини. Очакваме при положителни резултати от изследванията, още тази седмица да продължи ваксинационния процес и с третата ваксина“, обясни Кирилов. По думите му договорите се сключват последователно. „Към средата на ноември бяха сключени три договора. Затова към средата на месец ноември не са били сключени договори с България, защото просто ЕК не беше сключила. Пропорционалното разпределение зависи и от обема, който се договаря за съответния договор. Не може да се прави директно сравнение между отделните ваксини. България е осигурила многократно повече от това, което е поставила като желание“, допълни той. 

Кирилов посочи, че от логистична гледна точка ваксината на „Янсен“ ще бъде лесна. „Имаме заявени 2 млн. дози. Надяваме се в края на март да дойдат“, добави още той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?