Следвайте ни

Осъдиха НАП на 650 лв. за изтичането на лични данни след кибератаката през 2019 г.

viber icon

НАП е осъден да плати 500 лева за изтичането на лични данни след хакерската атака от лятото на 2019 г. Сумата е обезщетение за причинени неимуществени вреди на млада жена, която е завела иск в съда. Решението е на Върховния административен съд и е окончателно, посочва NOVA.

„Притеснила се е определено, тъй като е имала закупен апартамент, да не ѝ го отчуждят. Знаем, доста хора се притесняват да не бъдат изтеглени кредити на тяхно име”, каза Светла Юрукова, адвокат на жената.

В следващите седмици се очаква върховните магистрати да преценят дали са нанесени вреди от теча на данни на още близо 100 души. Сред тях е и Георги Гочев. Той настоява за 1000 лева обезщетение.

„Въпросът е напълно принципен. Не става въпрос за самия размер на обезщетението. Това изтичане на личните данни на българските граждани е неправомерно и показва, че са необходими допълнителни усилия за гарантиране на защита”, поясни Георги.

Въпреки мнението на Георги, на първа инстанция магистратите от административните съдилища не са единодушни в решенията си за това трябва ли НАП да носи отговорност за хакерската атака. В неговия случай агенцията е била оправдана.

„Мотивите бяха свързани с това, че искът ми е неоснователен. Съдът прие, че НАП не са нарушили закона”, обясни Георги.

Колкото до окончателното решение на ВАС – приходната агенция трябва да трябва да плати общо 650 лева – 500 лева на потърпевшата и 150 - за разноски по делото. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Шон ПЕН

Шон ПЕН

13.05.2021 | 17:48

Съд няма!!! Само взимащи заплати и.... !!!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?