Следвайте ни

Осъдени германци изобличиха Марио Николов

viber icon

Свидетел по делото „САПАРД" твърди, че бизнесменът Марио Николов сам определял с колко да са завишени цените на месопреработвателните машини. В показанията си Улрих Райзахер заявява пред българския съд, че техниката не била нова и вместо за 143 000 евро издавал документ за 323 630 евро, каза прокурорът Андрей Андреев. Райзахер, който вече е осъден на 2 години и 6 месеца ефективно в Германия за фалшивите документи, е собственик на фирмата, която продала две от машините.

Германецът е разпитан по делегация и за това показанията му са в писмен вид. Вчера те бяха приети от съда. На Райзахер е била представена оферта, която прокуратурата е приложила по делото. С документа, според обвинението, е представена нереална цена на машините. Улрих Райзахер посочва в обясненията си пред съда, че тази оферта е фалшива, печатът с името на фирмата му е фалшив, неистински е и подписът му. Ценова листа от фирмата доставчик на машините не била давана, защото те били употребявани, а освен това обявени за продан в интернет. Фирмата на Улрих Райзахер е доставила машини за птицекланица „Чубра" и „Палмира".

Друг свидетел по делото - Михаел Енгелхарт, който е получил условна присъда, заявява в показанията си до българския съд, че началникът му - Улрих Райзахер, му давал указания във фактурите да бъдат записвани завишените стойности. Енгелхарт изготвял и документите за спедиция. И този свидетел посочва, че офертата, приложена по делото, е фалшива. Вчера преди заседанието на съда бизнесменът Марио Николов заяви, че погрешно са разделени срещу него материалите по две дела. Николов сега е подсъдим заедно с още осем души за източване на 7.5 млн. евро по европейската програма САПАРД. Срещу него и Людмил Стойков и още няколко човека обаче вече има внесен обвинителен акт за пране на пари. Николов коментира пред журналисти още, че двете обвинения трябвало да бъдат гледани в едно дело. До момента той все още не е получил обвинителния акт за „пране на пари".   

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?