Следвайте ни

Внимание! Откриха нещо опасно в пушена скумрия и суджук

viber icon

В пушена скумрия на шайби и в домашен свински суджук българско производство е открита опасната бактерия листерия моноцитогенес, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Предприети са действия за изтегляне от пазара на заразените храни и за предотвратяване на нови случаи на замърсяване.

В тази връзка от БАБХ са взели извънредно 300 проби от готови за консумация храни, които се изследват за листерия. 143 са пробите от месни сурово-сушени продукти, от сирена с кратък период на зреене - 78 проби и от пушени, веяни и мариновани рибни продукти - 79 проби. Храните са с произход България, Европейски съюз и трети страни.

Листерията засяга както дивите, така и домашните животни като овце, едър рогат добитък, коне и кучета. При животните заболяването може да протече като енцефалит. Човек се заразява при консумация или обработка на заразени животински продукти или през плацентата от майката на плода. Бактериите се разпространяват по кръвен и лимфен път, което може да доведе до развитие на сепсис или менингит.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?