2374
Следвайте ни

Омбудсманът поиска зелен сертификат и за високи нива на антитела

viber icon

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръки до здравния и до социалния министър в служебното правителство във връзка с новите мерки за борба срещу разпространението на коронавируса и правата на гражданите, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

В препоръката до министър Стойчо Кацаров тя е поискала да бъде регламентирана възможност, освен с цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване, гражданите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на серологично изследване за антитела срещу SARS-CoV-2, активно неутрализиращи вируса, или друг научно валидиран метод, в това число изследването на T-клетъчен имунитет.

Диана Ковачева е настояла от влизането в сила на заповедта да бъде създадена организация за гарантиран достъп на гражданите до безплатни бързи антигенни тестове и издаването на зелен сертификат, включително - да бъдат регламентирани облекчения за хората с медицински противопоказания за ваксинация, работещи в обекти, за които е въведено задължително изискване за персонала за зелен сертификат.

В съобщението се посочва, че повод за поредната препоръка на омбудсмана е общественото недоволство и всекидневните жалби на граждани, които са преболедували COVID-19, но заболяването им не е било регистрирано, защото е протекло безсимптомното. При следващо лабораторно изследване обаче, при тях е установено високо ниво на специфични антитела към коронавируса и/или наличие на Т-клетъчен имунитет срещу COVID-19.

Ковачева е категорична, че бързите антигенни тестове трябва да са достъпни и безплатни, което предполага и наличието на достатъчен брой пунктове и тестове, за да не се допуска образуване на опашки, струпване на хора и възможност за предаване на заразата.

Във втора препоръка до здравния и до социалния министър, Ковачева подчертава, че граждани сезират институцията на омбудсмана заради липсата на яснота какъв ще бъде статутът на хората, които няма да бъдат допускани до работните си места, защото нямат сертификат, и дали ще получават трудовото си възнаграждение за периода, в който не изпълняват служебните си задължения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Юлия Р.

Юлия Р.

21.10.2021 | 12:11

Тая от кога взе да разбира и от медицина? Аман от пишман професионалисти. Няма ли най-после да се научим да говорим компетентно? Сутринта по първа програма проф. Аргирова го обясни научно. Като не иска да чете книжки, да види предаването. Жената го обясни много подробно и разбрано.

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?