Следвайте ни

Омбудсманът: НОИ да преизчислява служебно пенсиите

viber icon

Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов да организира служебно преизчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите при 172 226 души, засегнати от промените в Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от канцеларията на омбудсмана.

Повод за препоръката на обществения защитник са десетките сигнали и въпроси на граждани, които се интересуват от влезлите на 1 септември т.г. нови промени в КСО.

Близо 70 на сто от хората, които ще имат правото да поискат преизчисляване, са лица с пенсии за инвалидност заради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест. Макар че крайният срок за подаване на заявления за преизчисляване на пенсиите да е 30 септември 2022 година, част от хората може да поискат преизчисляване още в първите дни, защото при забавяне или отлагане ще получават по-малкия размер пенсия.

"Не бива да се допуска ситуация, в която възрастните хора, включително такива, с влошено здраве, самотно живеещи или трудноподвижни, да бъдат поставяни пред избор да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на НОИ, в момент на увеличаващите се случаи на COVID-19", посочи Диана Ковачева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?