Следвайте ни

ОЛАФ подгони за корупция секретаря на президента Пламен Узунов

viber icon

ОЛАФ е заподозряла в корупция секретаря на президента Пламен Узунов. Разследването се отнася до сключен договор на 23 март 2017 г. По това време Узунов е служебен министър на вътрешните работи. 

Ето и съобщението на ОЛАФ:

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF — Европейската служба за борба с измамите. OLAF препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро , както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството.

Разследването на OLAF започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.

В хода на разследването OLAF събра и анализира цялата съответна документация от българското Министерство на вътрешните работи и проведе събеседвания с всички ключови участници в подготовката и изпълнението на тръжната процедура. Всички страни, засегнати от разследването, оказаха пълно съдействие на разследващите служители на OLAF.

OLAF установи, че Министерството на вътрешните работи е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му. По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. OLAF също така заключи, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС.

Разследването беше приключено от OLAF през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да възстанови в бюджета на ЕС 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи са тези, които следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките на OLAF. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

запознат

запознат

01.02.2021 | 21:08

Стига сте лъгали хората.Вижте съобщението на ОЛАФ и договора и тогава пишете.Какви журналисти сте,след като не проверявате фактите.Лъжци.

Отговори
1 1
Ха сега де!

Ха сега де!

01.02.2021 | 18:52

Къде били мут *рите? И не излизат на призива " Мутри вън!"

Отговори
7 1
Трафик

Трафик

01.02.2021 | 17:11

Такаааа все пак са купени коли!!!?? А Каракачанов с чертежите за аеропланите. Докато дойдат вече ще са за бакуване..... Каракачанов на съд.....

Отговори
7 14
Ово е стандарт!

Ово е стандарт!

01.02.2021 | 16:39

А за откраднатите от транспортния проект на Пловдив 22 000 000лв.от лицето И. Б. Т. и служители на неговата администрация няма ли ОЛАФ да укаже на Българската Прокуратура да им повдигне обвинения! Иначе пак си разчистваме сметките с неудобните а нашите пак ще ги вкарваме в Парламента!

Отговори
13 16
Фигуранта

Фигуранта

01.02.2021 | 17:06

Червен каскет да знаеш че ОЛАФ не е подчинен на правителството бе йовчарино.Това не е Позитано да си разчистват сметките с неудобните.Такъв пожарникарски ще го ядедете на 4ти че ще уригате на кьопоолу

Отговори
17 9
Бай Ганю

Бай Ганю

01.02.2021 | 17:45

Изпълзяхте ли тролове! От Гугъл Ви казаха че 90%от публикациите и коментариите срещу тези против хунтата са от фалшиви имена и мейли! И да тролите и да не тролите зимата си отива идва Българското Лято! Песента Ви е изпята! Празнете се в чекмеджетата и айде чао!

Отговори
5 13
сириъз

сириъз

01.02.2021 | 18:11

на теб ли казаха бе бай ганьо червен

Отговори
8 2
dii

dii

01.02.2021 | 16:32

Ще ги възстановим тия 6 милиона. Нищо не са. Ние 3-4 милиарда дадохме за 1 тръба която е от полза само и единствено на Русия, така че сега бълха ни ухапала. В президентството само чисти и почтени хора работят, за честа на пагона.

Отговори
13 12
dii

dii

01.02.2021 | 16:28

Това не е въззможно ! Президентът и секретаря са свети хора, те такива работи не правят, нито Деса е такава. Мутри вън ! Да излезем пред президентството и да размахаме юмруче ! Мутри вън.

Отговори
30 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай