Следвайте ни

Окончателно: Токът в Пловдив скача с 3,74% от днес, парното с 13%

Парното със среден скок от над 16 на сто в цялата страна

viber icon

Свързани новини

На закрито заседание преди броени минути Комисията за енергийно и водно регулиране прие решения за цените в сектор „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“, които влизат в сила от днес - 1 юли 2021 г.

Комисията утвърди пределни цени на топлинната енергия за всяко топлофикационно дружество, след извършен регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел за периода 1.07.2021-30.06.2022 г.

Окончателните цени в сектор "Електроенергетика" за новия регулаторен период 1.07.2021 – 30.06.2022 г., след отчитане на всички ценообразуващи елементи средното увеличение за страната е 4,40%. Много по сериозно ще поскъпне парното и топлата вода у нас от днес - средно с 16,23 % скача топлинната енергия. 

В Пловдив клиентите на „ЕВН България Електроснабдяване“ EАД  ще плащат с 3,74 % повече от този месец. „ЕВН Топлофикация“ ЕАД пък фиксира цена от 99,55 лв./MWh през следващата година при досегашна цена 87,85 лв./MWh или увеличение с близо 13 на сто. 

За битовите клиенти на „ЧЕЗ Електро България“АД  крайната цена на електроенергията нараства  с 5,57 %, а за българите, ползващи услугите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ скокът ще е най-малко с 3,51 %. Най-скъп ток ще плащат абонатите на „ЕСП Златни Пясъци“ ООД, за които сметката ще набъбне с 8,31 %.  В тези цени са включени цената на електроенергията, цените за мрежовите услуги и цената "задължение към обществото".

За битовите клиенти на топлофикационните дружества с в странта регулаторът утвърди следните цени : за клиентите на „Топлофикация София“ ЕАД - 98,48 лв./MWh, за „Топлофикация Плевен“ ЕАД – 87,24 лв./MWh, за „Топлофикация Бургас” ЕАД – 85,91лв./MWh, за „Веолия Енерджи Варна” ЕАД - 98,29 лв./MWh, за „Топлофикация – Враца“ ЕАД - 96,01 лв./MWh, за „Топлофикация ВТ“ АД - 107,47 лв./MWh, за „Топлофикация-Разград“ ЕАД - 100,96 лв./MWh.

Като основна причина за поскъпването от КЕВР посочват повишените разходи на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ за компенсиране на електроенергията, произвеждана от топлофикациите и заводските централи. Причината за нарасналите разходи на тези енергийни дружества са повишените цени на закупуваното от тях първично гориво - природен газ, както и на въглеродни емисии. В резултат на по-високите цени на емисиите цената на електроенергията, произвеждана от американските централи и от ТЕЦ Марица Изток-2, се повишава, което се отразява на нарастването на цената „задължение към обществото“. Тази цена оказва влияние върху цените на мрежовите услуги на ЕРП и цените за пренос и достъп на ЕСО.

В решението е утвърдена цена за „задължения към обществото“ в размер на 7,18 лв./MWh, без ДДС, приходите от която се събират от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. В тази цена са включени разходите по изкупуването на електрическата енергия от производители от възобновяеми източници, които продават на преференциални цени, разходите по изкупуване на енергията от когенерация и разходите по дългосрочните договори.

Цената „задължение към обществото“ се заплаща от всички крайни клиенти, включително от оператора на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителните мрежи, като за клиентите на регулирания пазар е включена в цената за активна енергия на крайните снабдители, а за клиентите на свободния пазар като добавка към договорената цена на електрическата енергия.

 

Свързани новини

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

мафия

мафия

02.07.2021 | 07:11

Изедници! Мръсни кожодери!

Отговори
0 0
За справедливостта

За справедливостта

01.07.2021 | 18:49

Зимата на един пенсионер му искаха 300 лева Сега разбирам, че е кярил до сега.

Отговори
1 0
Батко

Батко

01.07.2021 | 17:05

Ай сиктир, не се наядоха!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?