Следвайте ни

Окончателно: Министър Вълчев обяви как започва новата учебна година

viber icon

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви тази сутрин, че новата учебна година ще започне в реална учебна среда и това е окончателното му решение. 

"Още през юни имахме разговор с колегите от ЕС, че всички страни ще стартират присъствено. Следващата година ще бъде трудно за всички ни, - родители, учители, деца, защото пандемичната обстановка ще се усложнява. Две стратегии избират страните – смесено обучение, което е трудно, но ние се спряхме на втората стратегия – ако има болни деца или учители, веднага преминаваме в обучение в електронна среда, допълни министърът. Допълнение към тази стратегия е, че вътре в паралелките не може да има дистанция, но можем да приложим разделяне между класовете, - по примера на детските градини, които са отворени още от май", поясни той пред Нова тв.

"С промени в Закона за училищното образование предлагаме обучението в електронна среда да бъде избираемо – това касае деца, които имат компрометирана имунна система – детето, ако е болно, си учи вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в Закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство. Само по медицински причини децата ще могат да бъдат извинявани от присъствено обучение", уточни министърът.

По-големият проблем е с родители на ученици и възрастните им роднини, които имат заболявания, но няма как да бъдат разделени. В края на седмицата ще има работна среща по всички тези въпроси, допълни Вълчев.

При случай на заразен с Covid-19 ученик ще се изолира само неговата паралелка

"Следващите месеци ще бъдат трудни от здравна и социално-икономическа гледна точка, а най-големият проблем ще бъде да няма парламент, тъй като много от мерките, които държавата прави, се одобряват от парламента", коментира министър Вълчев по отношение на актуалната политическа обстановка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

неадекватни мерки

неадекватни мерки

17.08.2020 | 14:53

Като се изпоразболеят учителите, болшинството от които са над 50 годишни, кой ще провежда после дистанционното обучение? Виждаме какво е положението и със здравната система - да не ти се налага да влизаш в болница!

Отговори
3 3
Като втасаме

Като втасаме

17.08.2020 | 13:18

Каква полза като се изпонатръшкаме, че пост фактум ще минем към обучение в електронен вариант?

Отговори
5 2
Уча се

Уча се

17.08.2020 | 12:19

Нищо не е ясно, липсва визия, оставя учители сами да се оправят. Няма единни и ясни разписания за действие в ЦЯЛА БГ.

Отговори
5 2
Бравос на тоз умник

Бравос на тоз умник

17.08.2020 | 10:13

Явно желанието е да се отложат изборите. Така ще се изпонатръшкаме с тази идея, че спокойно могат да затворят държавата за година. Ама нищо като почнат да си отиват и деца със сигурност мургавите ще го линчуват. О, вярно те техните май не ходят на училище.

Отговори
5 4
mhm

mhm

17.08.2020 | 09:27

Пак да кажа, че тоя е к.алъф...

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?