2374
Следвайте ни

Окончателно! Без зелен сертификат за депутатите в НС, карантинираните участват онлайн

viber icon

Депутатите без зелен сертификат няма да могат да работят дистанционно. Това стана ясно, след като парламентът не прие редакционното предложение по този казус на ГЕРБ-СДС.

От гласували 193-ма народни представители, "за" бяха 77, а "против" - 99.

Народните представители обаче решиха, че поставените под карантина заради коронавируса ще могат да участват в заседанията чрез онлайн платформи.  Вносител на предложението е Лена Бориславова от ПГ "Продължаваме Промяната" и група депутати.

"За" бяха 155 народни представители, "против" 19, 18 депутати се въздържаха. От ГЕРБ-СДС 19 парламентаристи гласуваха срещу предложението, 18 се въздържаха.

Подобни правила действаха и по време на 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Днешното заседание вместо с парламентарен контрол отново започна с дебати за зеления сертификат - точката, която стана повод за спорове и на предишните две заседания.

Преди началото на дебата по точката декларация в подкрепа на зеления сертификат прочете Александър Симидчиев от ПГ "Демократична България". Вчера от групата казаха, че те ще предложат свой проект на решение по казуса със зеления сертификат и приложението му в НС.

COVID сертификатът трябва да важи и за всички народни представители, заяви проф. Александър Симидчиев.

"47-ото НС е избрано, за да представлява пряко българския народ, следователно COVID сертификатът трябва да важи и за всички народни представители, така както за всеки наш избирател", посочи още той и добави, че макар заповедта на здравния министър да не покрива изрично съдебната и законодателната власт, би било проява на "тежка липса на морал" и "представителност" да не се приеме отговорността и да не бъде въведено това изискване на територията на българския парламент.

"Хубаво" е, че вие също смятате, че НС е мол или ресторант, коментира председателят на ПГ "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който обвини ДБ, че не са последователни в думите си, защото ден по-рано казали, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ-СДС, а днес били на друго мнение.

 

Снимка: БТА

Социалистът Георги Михайлов обяви, че БСП не е против зеления сертификат, но той е тема на друга дискусия. Всички депутати на левицата имали зелен сертификат, но били възмутени от начина, по който той бил въведен в страната. 

От своя страна Маноил Манев от ГЕРБ отговори на колегата си от БСП, че сертификатът трябва или да важи за всички, или за никого.

Щом министърът не може да си оправи заповедите, не може да си оправи нещата, трябва да бъдем честни и да кажем точно това. Няма друга теза, няма други философствания, каза Манев.

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отбеляза, че темата в момента не е "за" или "против" зеления сертификат, не е и "за" или "против" доброволната ваксинация.

 

Снимка: БТА

 

Обсъждаме проект на решение, който е юридически и логически елементарен - именно дали депутатите, както останалите граждани у нас, трябва да спазват правилата, обясни тя.

По думите ѝ, ако голяма част от народните представители не разбират защо всъщност е дебатът - "той е за това дали ние спазваме правилата, защото нашият работодател е българският народ, а хората на свой ред са задължени да спазват същите тези правила", подчерта Атанасова.

"Ние не ограничаваме права, напротив - ние ги разширяваме. Даваме право на депутатите да участват в работата на парламента. Дали събранието прилича на мол или не, приликите и разликите може да се окажат повече, доколкото коалиционните преговори се водят в мол. Няма драма тук. Отношението ни към зеления сертификат е просто - или го приемаме, или не. Хубаво, внесете същото предложение като на ГЕРБ и да се приключва", заяви от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Любен Дилов-син.

От БСП думата взе Крум Зарков, който попита дали присвоилите парите от "Хемус" били ваксинирани и колко антитела имали 8-те джуджета.

 

Снимка: БТА

"ГЕРБ използва темата, за да засвири на струната, че депутатите зачитат себе си повече от другите. Това залегнало в обществото чувство има своето основание и не в зеления сертификат е проблемът", каза Зарков.

Делян Добрев поиска от присъстващия в залата за парламентарен контрол министър на здравеопазването Стойчо Кацаров да провери кой от депутатите в залата е с маска и да каже дали ще му наложи санкция.

Асен Василев от ПГ "Продължаваме Промяната" предложи прекратяване на дебата, но Христо Гаджев от ГЕРБ му опонира, като заяви, че такава процедура може да се приложи само за дебати по второ четене на законопроект.

Снимка: БТА

 

Вчера парламентът не успя да стигне до гласуване на точката, първо, защото дебатът навлезе във времето за блицконтрол, а след като беше възобновен, дойде и краят на пленарното заседание.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Още ли ще лаеш ве чифутски хайван

Още ли ще лаеш ве чифутски хайван

10.12.2021 | 19:11

Юлия Ръ Първом ти не можеш нищо да искаш щото си нагла чифутка работеща или заработваща от световните чифутски интереси интернационални От войни наркотици в това число фармация оръжие гибел във всичките и форми Икономически и оня с кръста отгоре Второ Не можеш ти чифутко нагла да говориш с такова презрение към Българския Народ Думите който използваш и определенията ще си спестя да ги цитирам А колкото за онова БЯЛОТО което имаш изпредвид то е или бяло в чифутското ти съзнание кой ти е спасил наглото чифутско семе или е нещо БЯЛО което приемаш А белия пясък в любимия ти Израел.отдавна съм го препоръчал на всички чифути като теб Бегайте в бялото Там където 99 .9 %са си ударили ваксата И трето но май не за последно Според чифутската ви стъкмистика която вие дращите по чифутските ви медий само 27 % заблудени уфци сте ваксинирали Това според всички математически алгебрични и най паче демократични сметки говори че сте малцинство И като такова малцинство би трябвало чифутска уфцо да замлъкнете пред мнозинството А днес върховния глас на суверена и Българския глас Парламента прие Зиления ви чифутски сиктирфикат и ваксината ви чифутска отидоха на майната си И чифутския дистибутор на сиктирфикати и вакси Каруцаров седеше като наакан пред работодателя му Българския Народ и респективно неговите представители А ти чифутко нагла дори и решението на Българския Парламент не уважаваш и мечтаеш за нещо си БЯЛО Бегай бърже при бялото защото вече ни причернява от такива мечтатели на бялото и зеленото и не се знае какъв ще вие завършека

Отговори
0 0
Равенство

Равенство

10.12.2021 | 13:32

На изборите чакат на нас, а после те са едно ние друго, ама как така бе хора. Някои хора прекрачат ли прага на властта явно се забравят че и те са като всички други, ама до кога така. Това показва вероятно че те стават по различни и за всички други неща, ето сега се вижда защо сме на това положение.

Отговори
9 4
Леле

Леле

10.12.2021 | 13:24

Днеска не са гласували за/против зеления сертификат. Линк към разяснения: https://www.facebook.com/bozhidar.bozhanov/posts/10159863175803524

Отговори
0 4
Здравчева

Здравчева

10.12.2021 | 12:08

Браво, този парламент тръгна добре! Няма такава медицина, здравите да доказват, че са здрави

Отговори
15 3
Махнете зеления сертификат

Махнете зеления сертификат

10.12.2021 | 12:05

Да им е гадно на чифутите и на чичко Сорос, унгарския евереин, дето няма право да стъпва в Унгария и затвориха университета му, бълващ американски шпиони по цяла европа.

Отговори
9 3
РЪгъй съ

РЪгъй съ

10.12.2021 | 11:47

Юлия Ръ още ли са нахудаш в пределите на Милата ни Родина Още ли не си заминала в твоята роднина Израел Там някъде към Голанските възвишение където тече мед и масло и съ пързаляш по него Още ли говедо чифутско ще си позволяваш да плюеш по Българският Народ чийто хляб ядеш Народа така реши говедо Зеления си го заври ти знаеш къде и ваксината също

Отговори
9 4
Юлия

Юлия

10.12.2021 | 11:58

Чистокръвна българка съм. А ти май пак си без хапчета.

Отговори
2 11
!!!!

!!!!

10.12.2021 | 11:40

В такъв случай до утре навсякъде да паднат тези сертификати! Иначе двойния стандарт е очеваден! И това е пълна подигравка с целия български народ!

Отговори
19 0
Юлия

Юлия

10.12.2021 | 11:32

Колкото и да съм възмутена, не съм изненадана. Ние сме страна на абсурдите. Ваксини като на шведска маса, най-нисък процент на ваксинирани, най-висок процент на смъртност, почти никакви мерки, свободно некомпетентно говорене по медиите и накрая, парламент, в който депутатите се чустват като богоизбрани. Това е неморално.

Отговори
14 7
Ти всъщност

Ти всъщност

10.12.2021 | 12:03

Какво искаш?

Отговори
7 3
Здравчева

Здравчева

10.12.2021 | 12:15

Смъртност от какво? Давайте по същество! Кой бяга от аутопсия? Иакам да е ясно, не съм антиваксър, медицината, трябва да ме убеди да се ваксинирам

Отговори
8 3
Юлия

Юлия

10.12.2021 | 17:48

Какво искам? Правила като в целия цивилизован свят. Аз вярвам на науката, а не на глупави конспиративни теории. На който не му изнася, ей я гората- чист въздух, никакви правила, никакви ваксини.

Отговори
2 2
Зоя

Зоя

10.12.2021 | 19:09

То май не са много патоанатомите. Но все пак- такава смъртност никога не я е имало. Тепърва ще се проучват постковид състоянията. Е, да, не всички са от въпросната инфекция, но нейните поражения в цял свят са неоспорими. Ако това не може да ви убеди, другото е сама да попаднете в болница. Повярвайте ми в повечето случаи е страшничко. Не ви го пожелавам, но слушайте учени като проф. Радка Аргирова, проф. Кантарджиев, проф. Момеков, до. Кунчев, доц. Гломб, проф. Александрова. Има и други, но в момента не се сещам за имената им. Да ме извинят.

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?