2374
Следвайте ни

Огромен трафик от 250 гигабита в секунда е отчетен по време на преброяването

viber icon

Трафик, равен на целия влизащ в България трафик на интернет, е бил отчетен по време на хакерската атака срещу електронното преброяване. Това отчете пред БНР Красимир Симонски от Държавната агенция „Електронно управление“.

„Този трафик беше с размерите да запълни целия международен капацитет на България - интернет вход. Атаката е достигнала 250 гигабита в секунда. Това е все едно в едно шише да наливате през тясното гърло много повече вода – знаете, че се получава задръстване“, обясни той.

Проверките на кибератаката продължават. Според Красимир Симонски кибератаката може би е целяла съвсем съзнателно електронното преброяване да бъде блокирано.

„НСИ и цялата ни държава е станала жертва на някакви доста лоши и зли помисли. Тук може да се потърси и къде е мотивацията. Но някой може би е имал интерес да спре това преброяване или да го дискредитира, да го направи по начин, по който да не се постигне ефектът от това преброяване“.

В националната статистика са отчели потенциалните рискове при влизането в системата и запазване сигурността на данните, но не са се замисляли „за достъпа до системата така сериозно“, каза Красимир Симонски. Заради проблема НСИ спря за малко електронното преброяване още на старта му. Срокът за неговото провеждане беше удължен до края на септември.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?