Следвайте ни

Ограмотяват малчуганите във Фейсбук и Туитър

Училището настъпва в социалните мрежи, след като разбра, че децата прекарват повече часове там, отколкото в класната стая

viber icon
Автор: Елица КАНДЕВА


Училището осъзна, че не може да се справи самичко с ограмотяването, и се протегна към местата, на които децата обичат да прекарват повече, отколкото в класната стая - Фейсбук и Туитър. За предстоящата учебна година Институтът по български език към БАН трябва да оформи платформа „Пишете правилно, написаното остава” с поне 5 рубрики и 2 занимателни игри, а учителите да ги използват активно. Това е залегнало в Националния план за действие за повишаване на грамотността през 2017/2018 г., като са заделени и нужните за подготовката и поддържането на платформата 10 000 лева.


Отделно училищните библиотеки вече няма да се налага да броят по 100 лева за последното издание на правописния речник, той трябва да стане достъпен онлайн и да стигне до най-малко 200 000 потребители. В списъка с мерки за преодоляване на дигиталната пропаст е също да се създадат онлайн версии на методически указания за учителите, в които да има поне 600 публикации годишно.

В плана за предстоящата учебна година е залегнало да се търсят нестандартни забавни начини и за ограмотяване, и за оценяване. Един от тях е въвеждането на състезание „Кривописаници - правописаници”, което да се провежда два пъти в годината.

На деца от бедни семейства ще бъде осигурен безплатен достъп в библиотеките. На конкурсен принцип МОН ще финансира и 20 проекта на общини и читалища, които предложат начин за привличане на различни групи и насърчаване на четенето.

Ще продължат курсовете за ограмотяване на възрастни и усвояване на материала от прогимназиалните класове, като предстои разработване на специални учебни програми. Такива ще бъдат създадени и за обучение по български език на деца от 1. до 12. клас, които живеят зад граница и посещават неделните училища. Ще бъдат разработени и специални учебни програми за подготовка по български език на деца на бежанци.

Предстои допълнителна квалификация на учители за работа с деца, чийто майчин език не е българският. Заделени са пари и учители от по-малки населени места да се включат в обмена по програмите „Еразъм” и „еTwinning”. Тези от тях, които са автори на тестови задачи, ще участват в специални ателиета и работилнички, за да се генерират по такъв начин различни варианти на изпитни тестове.

Освен за учители, ще бъдат създадени и тестове за родителите, които те да ползват у дома, за да учат детето да пише правилно.

Остават в сила вече задействаните кампании за обогатяване на училищните библиотеки, местни инициативи за повишаване на грамотността и приобщаване към четенето, обобщаване и споделяне на добри практики от учителите. От новата учебна година ще се направи опит да се създадат и родителски читателски клубове, в които да има и майки и татковци от малцинствата.

КАРЕ:

Тестват функционалната грамотност в 9. клас

Две външни оценявания предстоят, за да се провери грамотността на учениците. През октомври ще се проведе тест по функционалната грамотност на деветокласниците, като на него ще бъдат подложени групи ученици от всички 28 области. В представителната извадка, която да ориентира за нивото в страната, ще влязат 5000 тийнейджъри. Междувременно ще бъдат разработени тестови модели за установяване на входно ниво. Изпитването ще проведе Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование, който през октомври 2018 г. ще организира и външно оценяване на четивната грамотност в 6. клас.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?