Следвайте ни

Огнен кръст от хиляди буркани мед за празника на пчеларите

viber icon

На днешния 10 февруари по традиция празнуват пчеларите. Занаятът им е един от най-сложните според старите българи. Покровител на пчеларите е св. Харалампий, за когото се вярва, че открил чудната сила на меда. Затова на празника се освещава мед в храмовете. Най-впечатляващ е ритуалът в църквата "Въведение Богородично" в Благоевград, където нареждат под формата на кръст хиляди буркани мед с втъкната в тях запалена свещ. Огненият меден кръст носи здраве и добра реколта на пчеларите.

Освещаването на меда става само на празника на св. Харалампий, като този мед се счита за специален и не се ползва за ежедневна употреба, с него се лекуват болести.  Друга традиция пък повелява от него да се гребва всяка сутрин до края на годината. 

До днес голяма част от пчелите са слабо изучени. Най-известният представител на семейството е медоносната пчела, която от древността се използва от хората с цел добив на пчелен мед. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иво Пчелар

Иво Пчелар

10.02.2021 | 16:47

Пчеларите са добри и работливи хора. А пчеларството е цяла наука. Но някой хора по трудно го разбират. Честит празник на всички колеги

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай