Следвайте ни

Огласиха най-опасните места за зараза с COVID-19 

viber icon

Офисът и баровете са по-опасен от болницата като място, на което може да възникне епидемичен взрив от COVID-19 в организираните колективи. Това става ясно от изследване на Националния център по заразни и паразитни болести за периода март – юли. 

„Рисковите фактори, довели до възникването на тези взривове, са работа в общи офисни пространства, струпване на много хора с близък контакт между тях и провеждане на събрания на колективите в затворени помещения“, обясняват експертите от центъра. В лечебните заведения пък причините са пропуски в използването на лични предпазни средства, незащитени контакти по време на почивки и в общи помещения, натоварен работен график с извършване на множество манипулации и близки контакти с рисково болни. 

За периода в страната са регистрирани 108 епидемични взрива в организирани колективи, които включват общо 1075 случая на COVID-19. Повечето клъстери са отчетени в офиси на фирми, държавни институции и нощните заведения, след тях се нареждат лечебните заведения за болнична помощ и цехове, свързани с промишлено производство. 

При нощните заведения се наблюдава много висок процент на положителни проби (41,88%). Това означава, че там рискът от заразяване и разпространение на заболяването е огромен, се посочва в анализа. Процентът на заразените в офиси е 24 на сто, а при лечебните заведения 10 на сто. Средният брой потвърдени случаи на COVID-19 с най-много клъстери при производството пък е в хранителната промишленост. 

Регистрирани са и 6 смъртни случая, свързани с взривовете в организирани колективи, като 3 от тях са на медицински персонал в лечебни заведения за болнична помощ и 3 - на работници в производството. Два от трите случая са били в хранителната промишленост при лица с нисък социално-икономически статус, се уточнява в анализа. 

„92% от всички взривове в колективи са възникнали в условия, при които работният процес е изцяло или предимно на закрито, и само малка част (8%) - в преобладаващо или изцяло открита работна среда. Това още веднъж потвърждава значението на закритите пространства като рисков фактор за заразяване с COVID-19“, посочват в анализа от Националния център по заразни и паразитни болести.

Според анализа водещо значение за ограничаване на разпространението на COVID-19 в професионални условия имат няколко мерки. Те всъщност са и тези, за които от началото на пандемията настояват да се спазват от Националния щаб. Сред тях са осигуряване на добра вентилация и правилна поддръжка на системите за климатизация в закритите работни пространства, почистване и дезинфекция, спазване на физическа дистанция, повишено внимание за спазване на мерките за безопасност в местата за хранене, отдих и в транспортните средства. Важно и при възможност работата да се провежда дистанционно.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?