Следвайте ни

Официално: Учителската заплата стартира от 1260 лева

Рано е за екскурзии, пролетта ще е по-добра, твърди министър Вълчев

viber icon

Няма да има загуба на учебно време заради грипни ваканции или заради ходенето на училищни екскурзии, които отново са разрешени. Стартовата заплата на учителите скача. Тези и други важни новини обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на организиран от КНСБ форум за социалния диалог в предучилищното и училищното образование:

"Туристическият сектор не е затворен като цяло, лятото работеха хотелите. Във всички случаи не препоръчвам, особено сега в началото на годината, да тръгнат на екскурзии, но ако се ходи на екскурзия, трябва да се спазват всички мерки.

Ще имаме грипни превключвания в електронна среда, но няма да бъдат във ваканции. Второ, тези екскурзии са ограничени до една седмица, във всички случаи препоръчваме на училищата да ги правят в края на учебната година. Още повече сега при тази епидемична ситуация. Има по-голяма вероятност следващата година, пролетта ситуацията да е по-добра".

Той потвърди, че началната учителска заплата от януари ще бъде 1260 лв. За сравнение - минималната заплата за България през следващата година се очаква да бъде 650 лева.

Вълчев се похвали, че ежегодно средната възраст на учителите в страната намалява и вече е 49 години.

"Има отделни незаети места, но като цяло са малко, засега се справяме с недостига, минаваме през най-трудния период, следващите може би още 6-7 години той ще продължи. Това е един период от 10 години, в който средно годишно се пенсионират малко над 4% от работещите", каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ИСТИНА

ИСТИНА

02.10.2020 | 15:08

1260 лв ама БРУТО....Чистото е 900 лв ..Ама това не го казвате а..??? Случайност ??

Отговори
3 0
13356

13356

02.10.2020 | 14:57

Бих искал да попитам какви са стартовите заплати на вишист в болница, в сферата на юристпруденцията, банковото дело, назначенията на синекурни длъжности по министерства, кметства и други държавни и общински структури?

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?