Следвайте ни

Официално! България вече е в чакалнята на еврозоната

viber icon

България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и на банковия съюз. 

ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро.

 

Европейската комисия (ЕК) приветства решението за включване на българския лев и хърватската куна във валутния механизъм II (ERM II), пише новините.бг.

Тя приветства също решението на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) за тясно сътрудничество с двете страни, което отбелязва тяхното влизане в банковия съюз.

 

Решението на страните по валутния механизъм II представлява важен момент в усилията на България и Хърватия да се присъединят към еврозоната.

Двете държави членки трябва сега да участват в механизма без голямо напрежение, и по-специално без да девалвират централния курс на своята валута спрямо еврото по своя собствена инициатива, в продължение на най-малко две години, преди да могат да отговорят на изискванията за въвеждане на еврото.

Комисията ще продължи да насърчава и подкрепя усилията на българските и хърватските органи за завършване на процеса на присъединяване към еврозоната.

Участието във валутния механизъм II ще спомогне за укрепване на устойчивостта на българската и хърватската икономика.

То ще помогне на двете страни да поставят стабилността в основата на своите политики, ще насърчи тяхното сближаване и в крайна сметка ще им помогне в усилията им да въведат еврото.

България и Хърватия поеха редица ангажименти в областта на политиката, предназначени да осигурят безпроблемното им преминаване към валутния механизъм II и участие в него.

Страните по валутния механизъм II възложиха на Комисията и на Европейската централна банка (ЕЦБ) да наблюдават ефективното изпълнение на тези ангажименти в рамките на съответните си области на компетентност.

Въз основа на тези оценки страните по валутния механизъм II включват българския лев и хърватската куна в този механизъм, се казва още в съобщението от ЕК.

Коментари (4)

Ковидчо:

Ковидчо:

10.07.2020 | 21:15

То бяхме и в чакалнята на комунизма, ама...

Отговори
5 4
Бяхте

Бяхте

11.07.2020 | 00:31

Бяхте, но не ви мина номера! Буклуци червени.

Отговори
5 3
Батко

Батко

10.07.2020 | 20:18

Ай честито робство!

Отговори
8 7
Честито, честито

Честито, честито

11.07.2020 | 08:03

1 EURO = 80.32 рублей

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?