Следвайте ни

Оцелял в атентат наркобос въртял разбития канал за хероин до САЩ

viber icon

Международна банда за трафик на хероин от Турция през България и Западна Европа до САЩ беше разбита у нас.  В акцията са участвали ГДБОП, Специализираната прокуратура и служители и на американската Агенция за борба с наркотиците ДЕА.  Това съобщиха на брифинг и.д. шефът на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова и директорът на ГДБОП Любомир Янев.

Задържани са шестима души - трима са българи, двама са сърби и един е с двойно гражданство. Става дума за около 20 кг хероин, заяви Маджарова, като уточни, че това е част от пратка.

Досега не сме имали такъв канал - да се занимава с трафик до САЩ, каза антимафиот №1 Любомир Янев. Той уточни, че сред организаторите е мъж, който през 2007 г. е бил простреляна. И тогава версията е била, че покушението е заради дрога.

По думите на Янев, към момента няма достатъчно информация как е изнасян наркотикът, но има информация как е внесен - с камиони през сухопътни граници.

За заловеното количество хероин трафикантите е трябвало да получат 260 000 евро. 

Валентина Маджарова отбеляза, че действия по разследването са били извършвани в изпълнение на молба за правна помощ от САЩ.

 
"Това автоматично, според българското законодателство, означава, че там има образувано досъдебно производство отново за трафик на хероин. Изключително активни в разкриването на тази международна организирана престъпна група бяха правоохранителни органи на САЩ, които са компетентни в тази насока: представители на ДЕА. Имахме изключително пълноценно и ползотворно партньорство с нашите правоохранителни органи, съответни на ДЕА, а именно ГДБОП", допълни ръководителката на Специализираната прокуратура.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай