Следвайте ни

Оцелял приятел на Скатов: Предчувстваше фаталния край, сякаш знаеше нещо

viber icon

Загиналият при атаката на осемхилядника К2 Атанас Скатов е имал лошо предчувствие, което не го напускало през цялото време. Това твърди най-успешният гръцки алпинист Антониос Сикарис, който е бил заедно с българина като част от злощастната експедиция за зимно изкачване на втория по височина връх на планетата.

Антониос Сикарис (вляво) и Скатов (вдясно) са били заедно до последно под върха К2

58-годишният грък пострада при неуспешното изкачване и последвалото слизане. Той разкри сензационни подробности за последните часове на Атанас Скатов в интервю за „България Днес“, дадено от болницата в Скарду (Пак), където беше евакуиран с хеликоптер заради жестоко измръзване на пръстите.

"Атанас беше моят най-добър приятел. Беше невероятен. Много добър човек.  Казвах му непрекъснато колко ми е хубаво с него. Прекарвахме си добре не само този път, но и на предишни експедиции. Бяхме заедно на Дхаулагири. С него винаги сме имали добър контакт и с приятелката му Шени", разказва Сикарис, който е преживял кошмара да види как българинът изчезва пред очите му в пропастта.

Според него Атанас е предчувствал фаталния си край.  "Срещнахме се в Лагер 2. Каза ми отново: „Антониос, не се чувствам добре. Имам лошо предчувствие за тази експедиция“, връща лентата назад гръцкият алпинист.

Двамата разговаряли и преди спускането надолу, когато загина Скатов.

"Срещнахме се и говорихме. Той ми каза, Антонио, не е възможно да се стигне до върха, много е студено, мисля, че никой няма да тръгне нагоре, реших да се върна обратно. Отвърнах, да, нека да слезем заедно. Да, ще слезем.

Но вече ви казах, че той имаше лошо предчувствие. Сякаш знаеше нещо. За това, което ще се случи. Невероятно е. С него непрекъснато говорехме. Той каза още в базовия лагер, че нещата не стоят добре и може би всички трябва да се приберем по родните места. Отвърнах му, че не трябва да го споменава пред останалите, за да не ги обезкуражи.

След като получи диария, го попитах защо не ми е споделил за нея. Той ми отговори много учтиво: Антонио, ти ми каза да не споделям с другите, че имам проблем, трябва да сме оптимисти през цялото време, спазих обещанието си към теб. Отговорът ми беше: О, Атанас, с мен нямаш проблем, защото съм ти близък приятел, но с другите… Атанас е много добър човек. Силен. Не знам защо, не знам защо. Не знам защо. Много съм тъжен. Това е историята", разказва от болничното легло Сикарис.

Двамата с Атанас се разбрали да слизат заедно във фаталния петък, придружавани от своите шерпи.

"Още в началото след лагера има налкон с доста градуси без фиксирано въже. Гледах как слиза без пикел. Помислих си, защо тръгваш без пикели, хлъзгаво е.

Но знаех, че е много техничен и се чувства добре, за да тръгне надолу без пикел. Шерпът на Атанас беше първи, Атанас беше втори. След това бях аз, а после моят шерп. През цялото време виждах Атанас. През цялото време, защото слизахме заедно. Изведнъж, няма как да забравя този момент,  Атанас изчезна. Неговият шерп се върна при мен и ме погледна: - „Атанас падна, Атанас приключи“.

Гръцкият алпинист разпитал шерпа какво точно се е случило със Скатов. Той обаче така и не успял да даде някакво конкретно обяснение за трагедията.

"Не знам какво точно се е случило. Може би някаква грешка. Имало ли е рапел, нямало ли е? Виж, лесно е да умреш в тази планина, защото не е само К2. Една малка грешка. Един грешен ход и всяка една секунда може да загубиш живота. Убеден съм. Атанас е много силен, техничен и опитен.

 Проблемът бяха въжетата и зимата. Ти си навън на -40 градуса. Представяш ли си, колко слаб се чувстваш. Заради гадния студ, жаден си, изтощен си от височината, изтощен си от студа, изтощен си от всичките положени усилия. Много е лесно да направиш грешка. Ще ви дам пример с мен.

Имам 60 експедиции из целия свят. На 58 години съм. С доста опит съм. Всеки път се чувствам зле в 2/3 от времето, когато слизам. На два пъти и аз щях да се хлъзна. Защото въжетата са лоши и стари. Винаги трябва да избираш правилното въже. Ако избереш грешното, хлъзгаш се и приключваш. Това е неприятното ми преживяване и това, което се случи с Атанас. Попитах шерпа, какво се случи точно.

Той ми каза същото: „Не знам, може би не се е подсигурил, може би някое въже се е скъсало или не е продължило към следващото“. Защото ако се хванеш за едно въже и то не продължава към следващото, има дупка и си приключил. Накрая два хеликоптера дойдоха. Видях как пилотът търси тялото. Същият пилот ни закара с Бернхард в болницата, защото имах измръзване", завършва разказа си гръцкият приятел на Скатов.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай