Следвайте ни

Обвиняват НЗОК за завишени цени на PCR тестове

viber icon

Здравната каса получи обвинение заради цените на PCR тестове. Според данни на Българския институт за правни инициативи НЗОК е плащала тестовете на завишени цени.

Техен анализ твърди, че държавата е договаряла PCR-и за между 13 и 16 лева броя, но финално Здравната каса ги е плащала по 60.

Безплатните PCR тестове се покриват от Здравната каса. От там плащат по 60 лева за всяка взета проба. А тези направени от Националния център за заразни и паразитни болести се струват по 130. В същото време страната ни ги  договорила един PCR тест за между 13 и 16 лева. Според анализа на Българския институт за правни инициативи, дори с включените допълни разходи по изготвянето на един PCR тест, неговата цена не надвишавала 45 лева.

"Направихме бърза сметка, за това колко е излязло на хората да отидат и да си платят в лаборатории без направление - 122 млн. лева по наши оценки е платил българския гражданин, за това", заяви Ваня Григорова, икономист.

Според института висока печалба била формирана не само за частните лаборатории, но и в държавните. В отговор, от Националната здравноосигурителна каса обясниха, че цената, която те плащат, е за цялостна услуга. И освен тестът, са включени консумативи и труд на медицинския специалист, извършващ изследването. Стойността на тази услуга е приета по предложение на Българския лекарски съюз.

От Българския лекарски съюз коментираха, че договорната цена била два пъти по-ниска от пазарната, както и че нямали информация нито за цената на PCR теста, нито каква е стойността на допълнителните разходи, които формират крайната цена на лабораторното изследване, пише NOVA. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Цццц

Цццц

04.06.2021 | 17:08

И каква стана сега, най-висока цената на ПСР тест в България от цяла Европа спрямо минималната работна заплата. В Европа 1 100 евро минимална работна заплата 60 евро струва ПСР теста, в България минимална заплата 300 евро теста е пак 60 евро. Пей народе!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?