Следвайте ни

Обвинителите ни към Брюксел: Не сме контролирани от Главния прокурор

viber icon

В България обвинителите имат свободата да работят независимо от главния прокурор. Това става ясно от изявление на заместника на Иван Гешев пред Европарламента в Брюксел.

Ето какво съобщава в прессъобщение Главна прокуратура:

"Днес, 28.08.2020 г., зам.-главният прокурор Красимира Филипова участва чрез видеоконферентна връзка в закрито заседание на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и мониторинга на основните права (DRFMG) към Европейския парламент в Брюксел.

В срещата от българска страна се включиха още заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, представители на неправителствени организации у нас и др.

Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск.

Акценти  по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор.

„По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона.Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители.

Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, каза по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

В разговорите участваха и представители на Европейската комисия, на Венецианската комисия към Съвета на Европа и на други европейски институции.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ковидчо:

Ковидчо:

28.08.2020 | 19:08

По-голям виц скоро на бях чел!

Отговори
0 0
Шайка

Шайка

28.08.2020 | 18:38

Всички прокурори са зависими от Пеeвски.

Отговори
1 0
Азззззз

Азззззз

28.08.2020 | 17:19

Не е вярно познавам младши прокурори които са натискани

Отговори
16 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?