2374

Зловеща статистика: 11 жени жертви на домашно насилие у нас от началото на годината

11 жени са загубили живота си след домашно насилие от началото на годината – само за три месеца. А 2700 са потърсили помощ от „Асоциация Анимус“.

А преди няколко дни из социалните мрежи се разпространи следният списък с жертвите:

 


„Няколко пъти директни заплахи, че ще ми размаже главата, че ще ме нареже на парчета“. Заплахите тази жена получава от мъжа си, дори след ограничителната заповед и извеждането от дома им.

Срещу насилника има 3 досъдебни производства – за нарушаване на ограничителната заповед, за преследване на нея и близките ѝ, и за заплаха за убийство.

 Епидемия ли е домашното насилие и адекватен ли е законът?
Темата коментират проф. Калин Гайдаров, Димитър Марковски и Иван Савов
Юристи съветват жертвите да сигнализират на тел. 112 за всяко нарушение на заповедта за незабавна защита. И алармират, че са нужни спешни промени в закона.

„Т. нар. насилие в интимна връзка, то третира само тези, които живеят на семейни начала или са в съпружески отношения или живеят в общо домакинство. Ако са интимни партньори не споделят общо домакинство, на практика законът не може да ги защити“, обяснява Гергана Куцева от Българския фонд за жените.

Такъв е и случаят и на Кристина, убита миналата седмица.


Преди месец Бюрото за правна помощ, МВР и Министерството на правосъдието подписаха меморандум в защита на жертвите от домашно насилие. Според него полицията трябва да информира и да съдейства на всяка пострадалата жена как да ползва безплатна правна помощ.

Във всеки установен случай на лице, пострадало от домашно насилие, органите на МВР да го информират за възможността да ползва безплатна правна помощ и да му съдействат за свързване с адвокатския съвет в съответното населено място.

11 адвокатски съвета осигуряват защитник, който отива при жертвата – в районното, болницата или кризисния център.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Станчо

Станчо

13.04.2023 | 21:16

Какви мъже са тези диваци ?Да посягат на жени !

Отговори
2 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?