Златна канализация за 2,8 млн. лева в селото на Ахмед Доган

Държавата платила по 200 бона на къща за канал в Дръндар; 700 милиона лв. потънали за ненужни проекти, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова

По 200 000 лева за всяка къща са хвърлени при канализацията в родното село на Ахмед Доган - Дръндар. 2,8 милиона е похарчило екоминистерството, оглавявано от министър Джевдет Чакъров за изграждане на канализацията в селото, в която са свързани едва 10 къщи. Простата сметка показва, че канализацията на всеки дом е глътнала 200 бона. Тези данни изнесе от парламентарната трибуна министърът на околната среда и водите Нона Караджова в отговор на депутатски въпрос. В земята са заровени над 700 млн. лева за абсолютно ненужни проекти, каза още Нона Караджова. Хората не искат да се включат към изградена в малките селища канализационна мрежа, а ВиК дружествата категорично отказват да я обслужват. В момента тези съоръжения не се експлоатират от никого, заяви Караджова. В Народното събрание вчера имаше разисквания по питането на народния представител Иван Алексиев към министъра на околната страна и водите Нона Караджова за прекратено финансиране към общините по договори, сключени с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Председателят на ПГ на РЗС Яне Янев посочи, че в селото на Ахмед Доган - Дръндар, са отпуснати толкова средства, колкото в десет големи общини с над 50 хиляди души. Цялостният анализ на работата на ПУДООС показва, че това е било партийно предприятие, в което основни акционери са били Ахмед Доган, Сергей Станишев и за около 20 процента от проектите - Симеон Сакскобургготски, каза Янев. По думите му прокуратурата трябва да вземе спешни мерки, а инспекторатът на МОСВ да направи задълбочен анализ.

Водената политика от кабинета "Станишев" за екологични обекти през изминалите четири години е престъпна, заяви съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. Напълно са били пренебрегвани приоритетите, определени от ангажиментите, поети с договора за присъединяване към ЕС, посочи тя при разискванията. В ПУДООС са липсвали ясни критерии за подбор на обекти, блокиран е целият контролен механизъм и на практика кабинетът Станишев е създал перфектна машина за присвояване на голяма част от средствата, допълни Фидосова. Пречистването на водите и изграждането на депата са сред поетите задължения на държавата при подписването на договора за присъединяване към ЕС и един от приоритетите на бившето правителство, който не е изпълнен, посочи Фидосова. Тя каза, че за осем години страната е усвоила около 20 процента по програмата ИСПА за нуждите на екологията, но ако се докаже, че средствата са използвани неправилно, ще се налага да се връщат. За последните четири години - периодът, в който управлява кабинета "Станишев", са пропилени 684 млн. лева - в това число 412 млн. лв. от ПУДООС и 274 млн. лв. от бюджета, посочи Фидосова. По думите <210> те са похарчени в преобладаващата си част за канализация и водоснабдяване без очистителни съоръжения за села с население под 1000 души.

Според Фидосова са финансирани 299 договора за над 100 млн. лева за водоснабдителни обекти без ясна национална политика на министъра на околната среда и водите и на правителството, а една значителна част от канализациите изобщо не работят. Управителният съвет на предприятието е играл ролята на печат на волята на министъра на околната среда и водите, каза Иван Алексиев от ГЕРБ. По думите му става въпрос за откровена злоупотреба с обществени средства. Той отбеляза, че над 700 милиона лева национален ресурс са похарчени, а ефектът е нулев. Алексиев посочи, че само четири обекта за пречиствателни станции са в населени места с повече от 10 хиляди жители. Лъчезар Тошев от "Синята коалиция" каза, че сега сме поставени в невъзможна ситуация за изграждане на пречиствателни станции и депа в сроковете, които са поети като ангажимент. В момента в предприятието има 300 хиляди лева, а същевременно са изхарчени 700 милиона лева за проекти в населени места с под 2000 жители, отбеляза той. Тошев посочи, че "Синята коалиция" ще подкрепи проекта за решение, внесен от депутати от ГЕРБ.    

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?