2374

Зимата идва, когато пожелае, но пролетта е неизбежна - ето кога се завръща

Пролетта е неизбежна и се завръща. Това прогнозира климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

Под влияние на студен въздух с арктичен произход температурите са с 5-8 градуса под нормата. На места в Североизточна България и по високите западни полета преваля сняг, натрупаното достигна 30 см. 

И днес остава студено. Сутрешните температури ще паднат до -3/-2, а следобедните - от 7 до 13 градуса. Студено ще е и в петък. В събота ще има променлива облачност без съществени валежи. Само в планините може да превали. През деня облачността отново ще се увеличи и в Западна България ще превали дъжд, а в планините - сняг. Въпреки това през деня ще е по-топло с максимални температури 10-15°.

 
След временно разкъсване на облаците на Цветница следобед пак ще се заоблачи и първо в Южна България, а в нощта срещу понеделник и в цялата страна ще завали дъжд, а в планините - сняг. Ще е студено за това време на годината с максимални температури между 8 и 13°.

Във вторник валежите постепенно ще спират. В сряда облаците ще се разкъсат, през деня постепенно ще се повишават и максималните ще достигнат от 12 до 17°. В четвъртък затоплянето ще продължи и температурите ще се повишат с още 2-3 градуса. Ще има повече слънце.

В почивните дни около Великден сутрините ще са с температури от 5 до 10°, а следобедите с 15-20 градуса. Сутрин ще е слънчево, повече облаци ще има следобед, възможни са кратки валежи.

Снегът през април не е толкова рядко явление, обясни Матев. Като рекордьор той посочи 1997 г., когато е бил най-студеният април в нашата история за цялата страна. През 1996-1997 г. снежната покривка в планините бе 250-300 см, разказа Матев. Като нямаме зима, когато му е времето, зимата идва, когато тя си пожелае, коментира климатологът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”