49

Земетресения на Луната люлеят Земята. Очакват ли ни катаклизми?

Има ли връзка между лунните земетресения и тези на Земята, особено след редки явления като синя суперлуна и странната слънчева активност, довела до поява на полярно сияние над Ню Йорк, на които бяхме свидетели неотдавна?

Август бе белязан от две пълнолуния за един месец, при това точно когато спътникът ни бе в най-близката до нас точка в края на месеца, след което в началото на септември започнаха опустошителните наводнения на Балканите и в Либия и катастрофалното земетресение в Мароко.

Но аномалиите не спряха дотук, преди дни бе регистрирана необичайно силна слънчева активност, която доведе полярното сияние чак до Ню Йорк.

Именно поради това възниква въпросът - дали във всичко това не се намесват и зачестилите лунни трусове? По този въпрос се изказва един от най-известните ни геофизици проф. Бойко Рангелов, който води лекции в Университета в Болоня и участва в над 100 международни проекта.

“Данни за лунотресения има още от 1972 година - обясни той пред “24 часа - 168 истории”. - Сеизмографите, поставени на повърхността от мисията “Аполо 17”, събират информация от октомври 1976 г. до май 1977 г., предоставяйки на учените огромно количество данни за изучаване.

Регистрирани са над 4000 лунотресения. Учените разграничават 3 вида - от температурните разлики при изгрев и залез на Слънцето, от деформациите на лунната повърхност, предизвикани от гравитационните сили на Земята, и от удари на метеорити. Най-многобройни са тези от температурните промени, а най-силни - от гравитационните ефекти (достигат магнитуд до 5,0). Най-интересният факт, свързан с лунотресенията, е, че вибрациите, произведени от тях, затихват много по-бавно от земетръсните вълни на Земята. Факт и досега останал недостатъчно изучен.”

Според него дори Луната да е в най-близката си точка до нас и да се тресе, ефектът върху Земята ще е малък заради разстоянието.

“Има изследвания обаче, които показват, че при максимална близост на Луната и съвпадение със Слънцето деформациите на земната кора понякога водят до слаби земетресения (магнитуд под 3,0)”, уточни проф. Рангелов.

 Интересна гледна точка по този въпрос има и един от най-добрите ни специалисти в областта на тези феномени - физикът от Института по астрономия при БАН и от катедра “Астрономия” в СУ Пенчо Маркишки. Според него, за да се разберат всички тези взаимовръзки, трябва добре да се познават сложните движения на спътника ни.

“Луната обикаля около Земята по елиптична орбита, като една обиколка се извършва за 27 денонощия, 7 часа, 43 минути и 11 секунди (27,32166 дни) - обясни той пред “24 часа - 168 истории”. - Средното разстояние Земя - Луна е 384 403 км, но веднъж в този период се приближава до Земята на разстояние около 363 100 км - в точка от орбитата си, наречена перигей.

Около две седмици след него нашият естествен спътник се отдалечава от Земята на около 405 690 км - в точка от своята орбита, наречена апогей.”

Още по темата четете ТУК

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?