1553

Земеделският министър: Няма опасност у нас да влязат ГМО храни

Няма опасност в България да влязат ГМО храни. Спецификата на българския пазар е, че 70% от продажбите са промоционални, което не е добре нито за търговците, нито за производителите, смята земеделският министър Кирил Вътев.

"Затова са нужни правила, които да въведат регламент на търговските взаимоотношения по цялата хранителна верига от полето до рафта в магазина. Няма опасност да влязат ГМО храни, в Европа ГМО не се произвежда", допълни той.

"Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци. Има липса на правила за търговията със земеделски продукти и храни, подготвяме такъв законопроект", каза още Вътев пред БНТ. 

Тази година цялото ни зърнопроизводство е на категорична загуба с минимум 20 процента, отбеляза земеделският министър.

"При пшеницата няма проблем, към този момент България в сравнение с 2022 година е изнесла 2 милиона тона пшеница повече. Проблем има при слънчогледа, като България в момента не внася слънчоглед от Украйна. Няма данни за замърсяване на украинския слънчоглед", заяви Кирил Вътев.

Той, подчерта, че водещо е качеството, а цената е функция от качеството. България е един от отличниците на Европа с най-малко хранителни натравяния, коментира още земеделският министър. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Boss777

Boss777

16.12.2023 | 19:17

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Отговори
0 0
Ал Фашагата от СДС-то

Ал Фашагата от СДС-то

16.12.2023 | 19:04

Не е хубаво този идиот-шорошпия да ни прави всички на идиоти. Все още има недрогиращи се българи и такива, с непромити от жълтопаветниците- мозъци

Отговори
0 0
ГМО?

ГМО?

16.12.2023 | 18:39

Та те се отглеждат у нас ...

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?