46

Здравка Евтимова: Независимост е свободата да мислиш и да изразяваш мнение

Българите, където и да са по света, най-високо ценят свободата и нейното най-главно измерение - възможността да мислят аналитично за себе си и да изразяват своето мнение. Когато някой опонира, да бъдат свободни да изразят своите аргументи. Независимостта е да бъдеш способен да мислиш, да бъдеш равностоен с хората навсякъде по света. Да можеш без страх да изразиш критическо мнение. Да имаш аргументи и да ги изразиш с респект към отсрещната страна. Това каза за "Денят на живо" писателката Здравка Евтимова.

По думите ѝ още през 1762 г. започва подготовката за българско въстание - когато е написана "История Славянобългарска". "През 1870 г. е възстановена Българската екзархия, това е много важен етап. Трети март идва за една България, която е готова за своята свобода. Това е много важна дата за нас, дата, която трябва да бъде помнена. 24 май пък хвърля мостове към славянските страни и обединява заради културата и писмеността. Да се бориш за едната от двете дати за мен ми се струва ненавременно. Трябва да насочим усилия към Шенген и към образованието на децата", смята Евтимова. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
За съжаление

За съжаление

23.09.2023 | 06:52

У нас да имаш собствено мнение е опасно. Има още един момент - това е свобода на словото! У нас такова животно няма. Обърнете внимание, че всички наши издания са политически оцветени и в тях "неправилни" мнения не се допускат. Оставете приказките кой колко може да мисли! Всеки мисли доколкото го може! А може ли БЕЗОПАСНО да искаже мнениетоо си?

Отговори
1 0
За да мислиш

За да мислиш

22.09.2023 | 19:06

трябва да имаш нещо в главата. На мнозинството от българите това нещо им липсва. Здравка да не се заблуждава с теорията на мисленето а да се огледа около себе си.

Отговори
2 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?