71

Здравеопазването се мести у дома – готови ли сме да го приемем?

Пандемията от COVID-19 изцяло преобърна представите ни за това как пътуваме, как работим и как комуникираме по между си. Само преди няколко години дните за работа от вкъщи се третираха от работодателите като рискови и екзотични. Те се предоставяха само на най-заслужилите и само в определени обстоятелства. Пандемията промени всичко това, а въпреки, че тя вече е в миналото, работата от вкъщи в много сектори се смята за абсолютна даденост . Но офис животът не е единственото нещо, което се премести у дома. Бавно, но много сигурно, болничните отделения също намират своето място в домовете на хората, като много аспекти от здравеопазването постепенно започват да се случват вкъщи. 

 

Според анализ на McKinsey & Company, до края на 2025 година до 265 милиарда долара от традиционните здравни пътеки в болничните заведения ще бъдат похарчени за превенция и лекуване на пациенти в домашна среда. Тази сума представлява от 3 до 4 пъти увеличение от това, което в момента се харчи за домашно лечение в световен мащаб и достига до около 25% от всички разходи за здравеопазване в световен мащаб. С други думи, до две години една четвърт от това, което светът харчи за здравеопазване ще се дава за лечение у дома. 

 

Фактите са безспорни - през 2021 г. популярността на така наречения telehealth – или виртуалната консултация с доктор – е нараснала 38 пъти спрямо 2019 г. Особено търсени са виртуалните консултации в областта на психиатрията, лечението от различни зависимости и ендокринологията.  Напредъкът в технологиите рязко повиши употребата на мониторните устройства, които позволяват на докторите от разстояние да следят състоянието на пациентите и как лечението се отразява на жизнените показатели. Наблюдава се и значителен ръст в превантивната домашна медицина, като все повече пациенти предпочитат да се тестват в  удобството и комфорта на дома пред това да посетят физическа лаборатория. 

 

Иван Станчев, здравен експерт и основател на Lab-Away споделя, че тенденцията на високотехнологично домашно лечение навлиза и в България, но с плахи стъпки. „България е на последно място в ЕС по компютърна грамотност и употребата на устройства свързани с интернет и по тази причина не можем да очакваме да сме сред пионерите на високотехнологичната медицина в домашна среда. Позитивното обаче е, че много лекари следят с интерес новите тенденции и са готови да прилагат тези от тях, които биха направили тяхната работа по ефективна и по-ефикасна. Разбира се, необходима е подкрепа от държавата и интерес от пациентите“, каза той и допълни, че трябва да се прави ясна разлика между лечението у дома и самолечението, което може да доведе до фатални последици. 

 

И ако тенденциите в световен мащаб сочат за нарастващото влияние на технологиите в интеракцията между докторите и пациентите и безспорните предимства на този подход при определени обстоятелства, на лице са и доста въпросителни. Според Станчев има прекалено много неясноти относно това как точно „домашната болница“ ще се премести вкъщи по начина по който домашният офис го направи. „От регулаторна гледна точка остава неясно кой ще носи отговорност при фатален край на човек, който се лекува у дома. На един доктор не може да се търси правна отговорност за пациент, който не е под негово директно наблюдение. Остава отворен въпросът и за личните данни на пациентите, които се съхраняват от технологични компании, чиято първа и основна цел е да увеличават стойността на своите акции и потенциално биха използвали тези лични данни за цели, които не са в не са в интерес на пациенти и доктори. Все още няма и ясно изразени правни рамки, които регулират домашното лечение и позволяват то да се финансира чрез механизмите на задължителното здравно и пенсионно осигуряване.  Все пак някои частни осигурителния фирми вече го включват в своите пакети, но то остава недостъпно за повечето от нас“, допълни той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
хахо

хахо

08.12.2023 | 22:58

Как може да се вярва на глутница която не познава занаята си?

Отговори
0 0
ertret

ertret

08.12.2023 | 19:30

Искате ли нови усещания в СЕ.КС?!! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта! И двамата ще го харесате----- https://tyny.to/stimulant

Отговори
1 1
Ванчо

Ванчо

08.12.2023 | 18:44

Тука точат,точат

Отговори
2 0
Пловдив

Пловдив

08.12.2023 | 18:01

Интересна статия. За уточнение, McKinsey говори само за медицинската застраховка Medicare, която в Америка покрива предимно пенсионери. Дали ги лекуват американските пенсионери по телефона или не, там здравни пътеки няма и докторите се грижат за пациентите си колкото дълго трябва.

Отговори
3 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?