Заводът в Главиница - спасение или проклятие?

Да има ли завод за изгаряне на битови отпадъци край Главиница? Полемиките по този въпрос повече от месец вървят с пълна сила. Според кмета на общината Тодор Попов това е изключителен важен проект, който е спасителен за изпадналия в боклукчийския цайтнот регион. Той неведнъж заяви, че става дума за инвестиция, която няма да струва нито лев на общината, а ще реши един от най-важните проблеми. Според Тодор Попов заводът е модерен и безопасен, а в комбинация с бъдещото регионално депо ще спести тревогите за депониране на отпадъци на следващите няколко поколения.

Заводът край Главиница е проклятие за региона. Технологията е опасна, защото при горенето се отделят диоксини и фурани, заявиха в отговор няколко екозащитни организации, водени от партия “Зелените”. Според тях работата на фабриката ще донесе рак и малформации за жителите наоколо. В добавка ще унищожи и уникалната флора и фауна в района на Бесапарските ридове. Пазарджик ще заприлича на Виетнам след войната, предупредиха “Зелените” и заявиха, че ще отстояват каузата си със всякакви средства.
“Пазарджишка Марица” представя позицията и на двете страни в задочен сблъсък по болезнената тема.

 

Зелените: Край Главиница цъка екобомба

 ПАЗАРДЖИК,  Томи ДРАГУЛОВ
Казваме “Не” на мафията, заяви в началото на нарочната пресконференция вчера един от ръководителите на партия “Зелените” Георги Парев. След това поясни, че става дума за отрицание на проекта за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци край пазарджишкото село Главиница.
Ако този завод стане, ще бълва диоксини, които довеждат до рак и малформации, обясни екозащитникът. Той дори показа на лаптопа си снимки на виетнамски деца с увреждания, дошли след химическа атака с вещества, съдържащи диоксин по време на войната с Щатите. Край Главиница цъка екологична бомба, заяви Парев. Партийният активист обясни, че Зелените вече са пуснали възражение в Министерството на околната среда и водите срещу изграждането на завода. Ако ведомството на Нона Караджова не реагира, отиваме на съд и сезираме Еврокомисията, закани се Парев.

Друг партиен лидер Васил Къдринов пък заяви, че при изграждането на завода от международната компания “Интерконтинентал ютилитийз” се използвала стара технология, при която за изгарянето се получавала температура от 850 градуса. При тази технология се отделяли опасните диоксини и фурани. Ако Пазарджик не се вдигне, това ще направят пловдивчани. Пушекът от завода ще бъде отнесен от вятъра към селата Кадиево и Оризово, а там хората са настръхнали, заяви Къдринов.

Според него технология с горене на боклука не би трябвало да се използва изобщо, а планираното за изграждане регионално депо за твърди битови отпадъци щяло да реши проблема с депонирането на боклука.

Европа иска 50% от отпадъците да се рециклират до 2020 година, заяви друг привлечен експерт Ивайло Хлебаров. Той заяви, че според анализа, направен от фирмата, диоксинът бил в рамките на законовите норми, но при едно бъдещо разширяване на инсталацията съдържанието щяло да се завиши.

Въпреки протестите си екозащитниците не отрекоха, че тази технология не е забранена законово и в Европа на много места се използват тези методи. Ние обаче трябва да вървим пред законодателството и да мислим в перспектива, обясни Парев.
Васил Къдринов пък заяви, че е останал изключително разочарован от срещата си със зам.-кмета Петър Петров. Не може да се прилага като аргумент фактът, че това бил единственият инвеститор и че след 20 години капацитетът на депото ще се изчерпа, заяви Къдринов.

Кметът: Заводът е необходим на общината

 Тодор ПОПОВ, кмет на община Пазарджик, Интервю на Томи НАПЛАТАНОВ

-  Г-н Попов, как ще отговорите на тиражираните опасения на екозащитни организации, че изграждането на завод за преработка на отпадъците край Главиница е опасно за околната среда?

-  Искам да изложа някои факти около параметрите на този проект, които имат отношение към вашия въпрос. Площадката, върху която ще се разположи предприятието, е в землището на Главиница, в местността Гечево дере. Собственост е на фирма “Интерконтинентъл ютилитийз дивелопмънт енд констракшън Пазарджик”ООД. Отстоянията от границите на площадката до най-близко разположените населени места по въздушна линия са следните. Тя отстои на 1870 м до регулационните граници на Главиница, на 1950 м до южната индустриална зона на Пазарджик и на 2500 м до регулационните граници на Синитево, както и на 2500 м до Алеко Константиново и 2600 м до Мирянци, като тези отстояния отговарят изцяло на законовите норми.
Общата площ на площадката е 49 дка, от които за изграждане на инсталацията ще бъдат необходими 33 дка, което съставлява 67% от общата площ на площадката. Не се предвижда заемане на площи за временни дейности в периода на строителството извън границите на разглеждания терен.
Цялата инсталация за превръщане на битовите отпадъци в енергия се дели технологически на 5 основни зони: приемане и съхраняване на отпадъци, изгаряне на отпадъци, пречистване на газовете, добив на енергия, помощни съоръжения.
Технологичният проект включва няколко етапа. В първата фаза отпадъците без предварително сортиране постъпват в затворено помещение, където се разтоварват в бункер за съхранение на отпадъци. След това кран раздробява, размества и подава отпадъците към специален улей. Оттам отпадъците постъпват в горивната камера. След това се извършва изгаряне при температура над 850 градуса върху подаващата скара. Посредством транспортьор се отстраняват получените пепел и шлака. Получената пара са подава в парна турбина, а след това се извършва трансформиране на енергията в електрическа.
Отделените отпадъчни продукти - дънна пепел и шлака, са годни за следващо ползване като инертен материал в строителството. Останалата част от производствените отпадъци (летлива пепел) ще се депонира на депо за опасни отпадъци у нас или в чужбина.
Пречистването на отпадните газове се извършва на 3 фази, при съобразяване на всички нормативи, заложени в българското и европейското законодателство. Пречистване на производствени отпадни води не се налага, те са включени в оборотен цикъл. Предвидено е пречистване на битовите отпадъчни води. Отпадащите след процеса на изгаряне материали се третират съгласно качествата им. Водоснабдяването на инсталацията ще се извърши чрез присъединяване към съществуващ водопровод, В обхвата на площадката няма изградена канализационна мрежа. Електроснабдяването ще се извърши чрез присъединяване към преминаващ в близост до площадката електропровод.
Площадката е транспортно обслужена. Не се предвижда изграждане на нова пътна инфраструктура. По начин на трайно ползване площадката е “скала”. Това са параметрите на проекта и според повечето експерти в тях няма нищо притеснително.

- Според плана кога трябва да бъде завършен заводът?

-  Предвижда се предприятието да бъде изградено и въведено в експлоатация до края на 2010 г. Като инсталацията трябва да отговаря на изискванията, залегнали в Директива 2000/76/ЕС, най-добрите налични техники и на изискванията на българското законодателство.

- Как реализацията на подобен проект ще се отрази на икономиката и инфраструктурата на общината?

- Производството на “зелена” електроенергия ще насърчи и стимулира развитието на промишления сектор в района и ще доведе до замяна на традиционни енергоносители с алтернативни, произведени от отпадъци. С реализацията на това инвестиционното предложение ще се постигне пестеливо, устойчиво и контролируемо управление на отпадъците на община Пазарджик.

Чрез използването на битовите отпадъци в качеството им на ресурс за производство на еленергия се постига, за първи път в България, реално изпълнение на Директивата на ЕС за увеличаване на ръста на енергия, произведена от алтернативни източници. Изграждане на инсталация от най-ново поколение за превръщане на отпадъците в енергия е мотивирано от необходимостта за дългосрочно решаване на проблема с управление на отпадъците на общината, съобразено с изискванията за опазване на околната среда и прекратяване на дейността на съществуващото депо, с което ще се преустанови до голяма степен и отрицателното въздействие върху околната среда, проявено в резултат от експлоатацията му.

- Какъв е предвиденият капацитет на завода и колко работни места ще се открият?

- Инсталацията за превръщане на отпадъците в енергия е с номинален нетен капацитет 95 тона третирани битови отпадъци на ден. Системата ще работи на непрекъснат 24-часов режим, като се предвиждат годишни паузи за профилактика на съоръженията, които ще отнемат общо около 30 дни годишно. Така работата на предприятието се изчислява на около 7500 часа годишно.
По време на изграждането на инсталацията ще се осигурят временни работни места По време на експлоатацията ще се създадат около 60 постоянни работни места, включително за високо квалифициран персонал.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Иван

Иван

01.10.2009 | 22:12

Еми да го направи общината- този комин е на Ковачки, имуществото му запорирано от държавата. Да го предоставят на обчина пазарджик да си направи завод, а не някакви си офшорни фирми съмнителни!

Отговори
0 0
бате Ицо

бате Ицо

01.10.2009 | 13:06

Господа Умници ! От другата страна на Пазарджик има изграден комин , охладителна кула и т.н ....Там му е мястото на завода , може изгарянето на отпадъци да се ползва за отопление и добив на ел енергия . Трябва само инсталацията да се проектира по този начин. Вие като не се се6ате , обадете се на бате си Ицо да ви каже ....

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?