1553

Завинаги на 17! Петя Дубарова отлетя на този ден

"Измамена младост, прошка, сън, спомен. Зад стените на голямата къща ТАЙНА“, четем в последната бележка на великата Петя Дубарова.
Днешната дата бележи 42 години от трагичната и ранна смърт на великата бургаска поетеса Петя Дубарова. На 4 декември 1979 г. тя оставя на роднините си предсмъртно писмо – последната й творба, в което пише „Измамена младост, прошка, сън, спомен. Зад стените на голямата къща ТАЙНА“. След това поетесата, още ненавършила 18 години, изпива фатална доза сънотворни хапчета и заспива завинаги, пише в материал бургаският сайт "Флагман".

Досега никой не е разбрал истинското послание в последните редове на Дубарова. Никой не знае и защо младата бургазлийка избира смъртта в такава крехка възраст, особено при положение, че близките ѝ я помнят като жизнерадостно младо момиче. Въпреки това има редица хипотези за причината тя да се самоубие. За едни тя се крие в любовно разочарование, а за други – тя е жертва на социалистическия режим.

Петя е родена на 25 април 1962 г. в Бургас. Започва да пише стихове в най-ранна детска възраст, а първите ѝ публикации са във вестниците „Народна младеж“ и „Септемврийче“, както и списанията „Младеж“ и „Родна реч“.

Учи в Английската гимназия в Бургас, което е било нейната мечта, тъй като е обичала езика. През годините си там многократно изнася литературни четения на свои творби пред съучениците си. Още в училище тя бива определяна като „най-младата сред големите творци на България“. Въпреки славата си обаче тя остава лоялна приятелка и прилежна ученичка, макар и малко своенравна.

През последната година от живота си тя е обзета от тежки мисли, отчаяние и разочарование от човечеството като цяло. Пише: „Най-парадоксалното у мен е, че страданието ми носи щастие. Има нещо велико в страданието, нещо извисяващо.

Как да си представим страданието – неонова светлина, две необикновено красиви очи, тъжно-спокойни, незагледани, някаква доброта, молба, признание в тях, от неона изглеждат черни, а може би са кафяви, сини – не! Тъжно съгласие, не примирение, а съгласие с вече изживяното!

И две ръце, голи до лактите, които стискат висока чаша бира. Това е страдание. Аз съм виждала страданието. То е съвсем близо до мен – на съседната маса. И как съм го пожелавала само!“

След изненадващата ѝ и загадъчна смърт плъзват различни слухове за причините за самоубийството. И до днес съществува версия, според която поетесата се е самоубила заради нескопосано комсомолско обвинение за саботаж. Обвинението е по повод повредена пръскачка на автоматизирана линия по време на средношколска бригада във фабрика. 

А каквато и да е истината за смъртта на поетесата едва 5 месеца преди да навърши пълнолетие, Петя Дубарова оставя след себе си около 200 стихотворения, между 50 и 60 произведения в проза, както и десетки художествени преводи на песни на „Бийтълс“, „Смоуки“ „Би Джийс“. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ОСМАН БЕГ

ОСМАН БЕГ

17.01.2022 | 09:37

НЕЩО ДА ОБЯСНЯВАМ? :) youtube. com/ watch?v=QQzcBPD1Ngg

Отговори
0 0
Бай Тошо

Бай Тошо

05.12.2021 | 13:20

Коя ли седесарска кратуна го измъдри "жертва на социалистическия режим", печатана от малка, английска гимназия ... там май сестра й искаше да трупа дивиденти на нейн гръб, музей да оглави? Как дундурках по мое време творците ... Дори да приемеш седесарските братвежи, че е "жертва на социалистическия режим", сега как щеше да бъде, най-много да пише текстове за чалга песни, щеше ли да направи тоя компромис или днес дваж щеше да се самоубие?

Отговори
1 2

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?