49

Затваря руското училище към посолството - и учителите в шпионския списък

И руското училище към посолството на РФ затваря засега, стана ясно след изгонването на дипломати и технически персонал, общо 70, по разпореждане на българския премиер в оставка Кирил Петков. Наред с дипломатите, от страната бяха изгонени шофьори, готвачи, технически персонал, както и учители, които преподаваха в училището. В него се обучават не само русначета, но и българчета, пише dir.bg. 

От името на родителите и учениците, които учат там, председателят на АБВ Румен Петков призова руската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде запазено руското училище към посолството. Той отправи молбата по време на среща с нея в посолството.

В създалата се ситуация обаче, след действията на българските власти, учителският състав е сведен до минимум, което прави невъзможно запазването на училището във вида, в който е, информира посланик Митрофанова. Тя увери, че при промяна на обстановката и отношенията между нашите държави, това ще бъде сред първите въпроси, които ще намерят благоприятно решение, съобщи самият Петков до медиите.

Лидерът на АБВ подчерта необходимостта от търсене на диалог и убеждението на АБВ, че той трябва да започне по инициатива на българското правителство за изход от кризата в междудържавните отношения. Петков е категоричен, че новото българско правителство трябва да стартира по най-бързия начин преговорите с "Газпром експорт" за гарантиране газовата сигурност на страната. Приоритет е и запазването на туристопотока, което означава с усилията и разбирането на българската страна да бъдат гарантирани възможностите дипломатическите представителства (консулските служби в България и Русия) да работят достатъчно интензивно за издаване на визи за туристи, защото за нас Русия е изключително сериозен туристически пазар.

Междувременно градската организация на БСП отправи апел към ръководството на партията да включи като условие в преговорите нормализирането на отношенията с Москва.

"Съгласието на БСП да участва отново в коалиционно управление с партия "Продължаваме промяната", без ясно поставено условие за намиране на пътища за подобряване на отношенията с Руската федерация, е в пълно противоречие с настроенията на членовете и симпатизантите на Партията", посочват в позиция столичните социалисти. "Членовете на Градския съвет на БСП - София, настояваме ръководството на партията и на парламентарната група да предприемат решителни и категорични действия за спиране на конфронтационния публичен дебат по отношение на Русия, както и да бъде изразена официална готовност за конструктивно и перспективно развитие на българо-руските отношения", се посочва в позицията на Градския съвет на БСП в столицата.

"Подкрепяме и предприетите действия от парламентарната група на "БСП за България" за отмяна на нотата за изгонване на 70 дипломати и служители от посолството на Руската федерация. Но това вече не е достатъчно", констатират столичните социалисти.

"България, като страна, в която по-голямата част от гражданите са с непроменени позитивни нагласи към Русия дори сега, по време на военния конфликт в Украйна, трябва да има и активна роля в търсенето на пътя към мира и сигурността, както в Черноморския регион, така и в общоевропейски мащаб. Всяко друго решение е предателство спрямо каузата на българските социалисти за България - държава на мира, народовластието и социалната справедливост", напомнят от БСП-София на лидерката на столетницата Корнелия Нинова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
Тоя

Тоя

05.07.2022 | 19:06

Докога ще се вре , за да напомня за себе си.

Отговори
2 2
Филибелия

Филибелия

05.07.2022 | 18:51

А знаете ли,че българските вербувани за русия шпиони са продали земята под руското училище и тя е собственост на руските орди? Орди,да защото русия е издънка на викингите и ордите от изток! На нас- Българите не ни е нужно руско "освобождаване",както в Украина.

Отговори
3 2
Фашизират България и Европа мръсни гадове фашисти

Фашизират България и Европа мръсни гадове фашисти

05.07.2022 | 17:45

Фашистите се закриват училища и гимназии. Каква наглост какъв цинизъм. Натовски фашисти мръсници иди.оти.

Отговори
7 5
Ангел Грънчаров от ТЕТа

Ангел Грънчаров от ТЕТа

05.07.2022 | 15:44

Майни, предлагам да се затворят руската гимназия в Пловдив и преподаването на руски език! Аз не искам с мойте данъци да се разпространява руска пропаганда и зависимост!

Отговори
13 8
Пловдив

Пловдив

05.07.2022 | 16:00

Умник си ти,а след това да изгоним и всички и който са учили руски език и тези които го учат! Трол с трола ти. И да изгоним всички Българи за остане само лгбт за да сте доволни американски подлоги.

Отговори
11 9
Неудачник, явно

Неудачник, явно

05.07.2022 | 17:54

те е яд, че не си успял да влезнеш в Руската гимназия заради високия бал. Личи си, че не си достигнал ниво да виждаш по-далече от носа си.

Отговори
6 3
Пловдив

Пловдив

05.07.2022 | 19:26

Неудачник е баща ти че не те е възпитал достатъчно,единствено простия човек обижда когато няма какво да каже.

Отговори
4 0
Честито, приятели и съюзници!

Честито, приятели и съюзници!

05.07.2022 | 15:20

Посланиците в НАТО подписаха протоколите за присъединяването на Швеция и Финландия

Отговори
13 5
656

656

05.07.2022 | 16:36

И какво от това, нас какво ни засяга

Отговори
7 7
Спокоен

Спокоен

05.07.2022 | 15:13

И сега да ревем ли, какво?

Отговори
10 0
моля, моля

моля, моля

05.07.2022 | 15:03

До коментиращите. Спазвайте културните и етични взаимоотнешения. Моля без обиди и цинизми.

Отговори
7 1
Богдан Попов

Богдан Попов

05.07.2022 | 14:35

Пьлна излагация сме в Бьлгария с Тьпото Кире и Кокорчо. Те осраха врьзката ни с Русия а Сега ще се молят за газ и туристи от там. Не е ли чиста простотия? Знам че са млади подлоги на Запада но когато им дойде времето им пожелавам гробовете им да се издьнят на мрьсниците западогьзолизци Тьпото Кире и Кокорчо.

Отговори
11 18
Българин

Българин

05.07.2022 | 14:34

Ало ПП градим ли,добре че само градите! Какво създадохте за да имате правото и да затваряте? Давайте по същата логика,и американските и френските и всички чуждестранни училища да затворите.

Отговори
11 15
Българин

Българин

05.07.2022 | 14:50

Млъкни бе, продажнико!

Отговори
11 7
Българин

Българин

05.07.2022 | 15:17

Тихо трол

Отговори
11 8
Гочо

Гочо

05.07.2022 | 14:16

Mръсни соросояди!

Отговори
10 11

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?